Iohannis: România nu mai poate rămâne blocată în trecut. România are nevoie de resetare

Președintele Klaus Iohannis a recunoscut că nu există sectoare ale economiei care să nu fi avut de suferit în ultimele două luni

Iohannis: România nu mai poate rămâne blocată în trecut. România are nevoie de resetare


Președintele Klaus Iohannis a recunoscut, marți, într-o declarație de presă, la Cotroceni, că nu există sectoare ale economiei care să nu fi avut de suferit în ultimele două luni, în timpul crizei generate de epidemia COVID-19. El a spus că România are nevoie de o resetare și a identificat în această criză o oportunitate: digitalizarea administraţiei.

"România, dragii mei, nu mai poate rămâne blocată în trecut. România are nevoie de resetare și de reconstrucție. Această pandemie ne-a afectat pe toți prin amploare și gravitate. Nu există sectoare ale economiei care să nu fi avut de suferit într-o proporție mai mare sau mai mică.
Însă o abordare constructivă implică tratarea crizei și ca oportunitate, pentru a așeza România pe fundamente sănătoase. De altfel, pentru că vorbim de oportunități, am putut constata cu toții o accelerare a uneia dintre cele mai importante reforme de care are nevoie România, și mă refer la digitalizarea administrației.
Instituțiile s-au adaptat rapid, de la cele din domeniul muncii sau din sectorul financiar, până la acordarea de servicii medicale online. Este un uriaș pas înainte, care în mod obligatoriu va trebui consolidat. Totuși, este important să înțelegem că nu vorbim de o repornire a economiei de la zero, pentru că economia României nu a fost complet oprită în aceste luni.
Au fost sectoare importante care au funcționat la capacitate deplină, cum este sectorul construcțiilor și al infrastructurii, ceea ce explică și creșterea economică de pe primul trimestru.
În continuare, relansarea economică se va sprijini pe investiții în mari proiecte de infrastructură. Viziunea pentru dezvoltarea României în următorii ani se va fundamenta pe inovare, competitivitate și pe investiții masive în infrastructura de transport, energetică, dar și sanitară.
Este o viziune care pleacă de la principii economice sănătoase, care vor susține în mod durabil prosperitatea românilor. Ceea ce trebuie să facem acum - și aici solicit sprijinul tuturor forțelor politice credibile și mediului de afaceri - este să oferim încredere angajaților și întreprinzătorilor.
Din păcate, avem o notă de plată lăsată de guvernele precedente care ne limitează mult spațiul de intervenție. De aceea, ne concentrăm eforturile pentru a fi pregătiți să accesăm toate formele de sprijin disponibile, inclusiv noile instrumente financiare la care lucrează în prezent Comisia Europeană.
În concluzie, prioritățile în perioada următoare sunt menținerea sănătății cetățenilor noștri și relansarea economică.
Dragi români, împreună am trecut cu bine prin încercările dificile din ultimii ani, care au testat soliditatea democrației noastre.
Împreună am depășit cu bine două luni de stare de urgență și am reușit să ținem sub control una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății populației cu care ne-am confruntat în ultimii 50 de ani.
Suntem pe drumul cel bun! Trebuie doar să continuăm, cu fermitate, cu înțelepciune, și să ne unim eforturile pentru a depăși această criză și pentru a construi împreună țara pe care ne-o dorim!", a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a avut marți o primă întâlnire, de la ora 14, cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.
De la ora 15, la Palatul Cotroceni au venit viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.