Iohannis: Situaţia avionului deturnat în Belarus, ceva nemaiîntâlnit; trebuie să discutăm despre sancţiuni

Președintele Klaus Iohannis a calificat drept „nemaiîntâlnit” incidentul în urma căruia un avion comercial a fost deturnat de Belarus spre aeroportul din Minsk.

Iohannis: Situaţia avionului deturnat în Belarus, ceva nemaiîntâlnit; trebuie să discutăm despre sancţiuni
Foto: presidency.ro


Președintele Klaus Iohannis a calificat drept „nemaiîntâlnit” incidentul în urma căruia un avion comercial a fost deturnat de Belarus spre aeroportul din Minsk, unde jurnalistul și opozantul Roman Protasevici a fost arestat.

"Avem și multe alte elemente care vor fi discutate în această sesiune: avem relația cu Rusia, avem, evident, relația cu Marea Britanie după Brexit, lucrurile se mișcă în unele sectoare destul de greu și vrem să discutăm aceste chestiuni. Pentru noi este important să se păstreze unitatea, solidaritatea și să existe un tratament egal pentru toate statele Uniunii Europene. Pentru noi este extrem de important să avem condiții egale pentru români, ca și pentru ceilalți europeni.
Avem două teme de mare actualitate: evoluția din Orientul Mijlociu, unde se pare că lucrurile încet, încet se liniștesc și avem, din păcate, situația avionului deturnat în Belarus, ceva nemaiîntâlnit, și este clar că trebuie să discutăm - să discutăm despre sancțiuni, despre investigații. Vor fi discuții destul de complicate", a mai precizat șeful statului.
De asemenea, se va lua în discuție tema solidarității în privința vaccinurilor, a mai afirmat Klaus Iohannis, arătând că România a donat până acum 300.000 de vaccinuri către Republica Moldova și că „și alții trebuie să facă același lucru”.
Preşedintele Klaus Iohannis participă luni şi marţi la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles.