Iohannis: Traversăm cea mai gravă criză după căderea Cortinei de Fier. România beneficiază de toate garanțiile de securitate

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu că România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate.

Iohannis: Traversăm cea mai gravă criză după căderea Cortinei de Fier. România beneficiază de toate garanțiile de securitate
Foto: presidency.ro


Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu că traversăm cea mai mare criză de la căderea Cortinei de Fier, iar România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate.

„Asistăm în ultimele luni la deteriorarea accentuată a situației de securitate în proximitatea Ucrainei și în zona Mării Negre, în apropierea flancului estic al alianței. Așa cum am mai spus, actuală criză nu este doar una regională care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea europeană, această criză afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic. Vizită dvs. are loc în momentul sosirii militarilor americani în România cărora le urez ‘Bun venit în țara noastră’. Aceste două evenimente sunt o dovadă clară a sprijinului NATO în contextul actual marcat de tensiune și instabilitate. Mulțumesc o dată în plus presedintelui american, Joe Biden, pentru această demonstrație a solidarității SUA ca aliat și principal strategic al României”, a declarat Iohannis. 
„Vă mulțumesc și dvs domnule secretar general pentru implicarea constanta în aceste eforturi și pentru susținerea acestui obiectiv esențial. Traversăm fără indoială cea mai gravă criză de după căderea Cortinei de Fier. Sunt evidente strategia de intimidare și tendințele inacceptabile ale Rusiei de revenire la politică de forță și de contestare ale actualei ordini internaționale”, a continuat Iohannis. 
„Am avut o discuție cu domnul secretar general privind măsurile pe care NATO și aliații trebuie să le ia. Acestea trebuie să fie robuste, ferme și solidare având la baza unitatea, coeziunea și solidaritatea aliată. România beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie”, a punctat șeful statului.
„Am vorbit azi despre lucrări de infrastructură militară care nu s-au făcut sub egida NATO în ultima vreme. Dacă vorbim de securitatea cibernetică este nevoie de o investiție foarte serioasă în ifrastructură de acest tip. Avem un plan foarte important de dezvoltare a infrastructurii prin PNRR, fonduri europene și cu bani de la buget, se ocupă Guvernul”, a punctat șeful statului. 
„Este evident că NATO e o alianță defensivă, nu dorim să atacăm pe nimeni, nu dorim să invadăm pe nimeni”, a mai spus Iohannis. 
Întrebat ce mesaj are pentru românii care se simt amenințați de Rusia, Iohannis a spus: “Vreau să fiu foarte explicit, România e foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă. Însă trebuie să știm de unde vine această siguranță a noastră. În primul rând din forțele noastre armate care s-au dezvoltat foarte bine în ultimii ani, care sunt pregătiți. În plus, România e în NATO, care este cea mai puternică alianță din câte au existat în istorie. Și în sprijinul nostru iată că avem acești militari de aici”.
La rândul său, Jens Stoltenberg a pus accent pe solidaritatea în cadrul NATO și a lansat un nou apel la Rusia să continue pe calea dialogului.
„O mie de militari sunt prezenți la baza Kogălniceanu. Așa arată NATO în acțiune. Suntem împreună, umăr la umăr, pentru a proteja România și toți aliații noștri. (…)
Facem apel la Rusia să continue dialogul, suntem oricând deschiși la o soluție politică. Dar suntem, în același timp, și puternici și vigilenți. Acesta este scopul pentru care suntem aici”, a declarat Jens Stolteberg.