ÎPS Teodosie despre Bobotează: Noi vom ține sărbătoarea ca întotdeauna. Sărbătorile trebuie să învingă pandemia

În fiecare an, Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte peste 100.000 de sticle cu aghiasmă pe care le împarte credincioşilor în ziua Botezului Domnului.

ÎPS Teodosie despre Bobotează: Noi vom ține sărbătoarea ca întotdeauna. Sărbătorile trebuie să învingă pandemia


În fiecare an, Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte peste 100.000 de sticle cu aghiasmă pe care le împarte credincioşilor în ziua Botezului Domnului. De asemenea, ierarhul aruncă trei cruci în Marea Neagră. La Arhiepiscopia Tomisului au început pregătirile pentru Bobotează. ÎPS Teodosie a spus că Boboteaza se va ține ca întotdeauna, pentru că nu Pământul se supune cerului, ci invers.

"Sărbătorile trebuie să învingă pandemia, dacă ne ascundem de sărbători însemnează că vrem să fim biruiţi de boală. Întrucât vrem să biruim boala cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că e sărbătoarea darurilor, sărbătoarea sfinţeniei, multe raze de sfinţenie vor fi mâine şi poimâine asupra apei care se sfinţeşte şi asupra oamenilor care vin la această sfinţire. Tocmai de aceea am pregătit, ca în fiecare an, Boboteaza. Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg ca oamenii să nu stea înghesuiţi, le dăm şi toate instrucţiunile, invit şi jandarmeria şi poliţia să fie printre oameni, ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an, pentru că slujbele nu se schimbă în pandemie, ci rămân aceleaşi, noi trebuie să înmulţim slujbele în pandemie. Eu îmi făceam înainte acatistul în taină, acum îl fac public, pentru oameni, să îi încurajez şi să fie în rugăciune cu noi. Sperăm că va fi o sărbătoare importantă pentru toţi, toţi ne vom lumina la faţă cu aceste daruri ale Bobotezei şi luând apa sfinţită se vor lumina şi sufletele noastre, această apă sfinţită va combate şi bolile şi toţi microbii, ne va înfrăţi mai mult, pentru că harul este cel care ne înnoieşte. Şi trebuie să ne înfrăţim mai mult, să biruim orice frică pentru că frica aduce boală. Să nu mai fiţi stăpâniţi de frică, ci stăpâniţi de entuziasm. Omul care are entuziasm şi crede, se roagă, nădăjduieşte în Dumnezeu, nu păţeşte, nici boala nu se apropie de el, căci Dumnezeu biruieşte şi bolile şi pe cel viclean şi duşmănia dintre noi Dumnezeu o biruieşte", a declarat arhiepiscopul Tomisului, într-o conferinţă de presă.

IPS Teodosie a menţionat, totodată, că s-a sfătuit cu autorităţile locale privind organizarea evenimentelor religioase de Bobotează. "Chiar şi autorităţile îşi dau concursul, m-am sfătuit, nu suntem în nicio tensiune, dimpotrivă suntem în comunicare, în comuniune, să ştiţi. Ce vine de la Bucureşti e al Bucureştiului, dar noi suntem în Constanţa, tradiţiile din Constanţa sunt unice, că aici sunt tradiţiile apostolice şi rânduiala care se face unde este şi Dunăre şi mare. Dunăre mai au şi alţii, dar mare nu au alţii. Pentru noi marea este Iordanul nostru care ne copleşeşte şi trebuie mai departe să rămânem mulţumitori lui Dumnezeu că avem aceste daruri şi frumuseţi naturale", a declarat arhiepiscopul Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului a mai spus că cei circa 10.000 de oameni aşteptaţi de Bobotează trebuie "să stea mai la distanţă" unul de celălalt, existând loc în zona Portului Tomis pentru toţi, iar cei care nu cred în această sărbătoare "să stea deoparte, nu să critice şi să nu-i oprească pe cei ce cred". "Noi vom ţine sărbătoarea ca întotdeauna, nu avem motive să anulăm sau să restricţionăm o sărbătoare. Sărbătoarea vine din cer, nu poate fi cerul supus pământului, ci pământul se supune cerului. (...) Noi nu am schimbat cu nimic. Le-am poruncit tuturor preoţilor să meargă, doar să aibă mască şi mănuşi. Ce să schimbăm? Nici nu se schimbă rânduielile bisericii, rânduielile bisericii rămân aceleaşi, cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, Hristos ieri, astăzi şi în veci acelaşi este. Cum este Hristos acelaşi, sărbătorile sunt aceleaşi, eu nu inventez nimic, eu nu micşorez cele ale lui Dumnezeu că nu se cuvine", a declarat arhiepiscopul.
ÎPS Teodosie a spus că Boboteaza se va ține ca întotdeauna, pentru că nu Pământul se supune cerului, ci invers.
„Ce vine de la București e de la București, dar noi suntem în Constanța. Tradițiile din Constanța sunt unice. Dunăre mai au și alții, dar mare nu mai ai. Pentru noi, Marea este Iordanul nostru.”, a declarat IPS Teodosie.