Slujba de Înviere cu repetiție la Constanța. ÎPS Teodosie a împărțit Lumina credincioșilor

Sute de credincioşi au mers, marţi seară, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, acolo unde ÎPS Teodosie a oficiat slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie

Slujba de Înviere cu repetiție la Constanța. ÎPS Teodosie a împărțit Lumina credincioșilor


Sute de credincioşi au mers, marţi seară, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, acolo unde Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a oficiat slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti.

A început slujba Odovaniei Învierii oficiată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la Catedrala Sfinții Ap. Petru și Pavel din Constanța. Slujba da început cu Acatistul Învierii, după care Arhiepiscopul Tomisului a anunţat că urmează să împartă Lumina. La slujba organizată de Arhiepiscopia Tomisului participă în jur de 200 de credincioşi de toate vârstele. 
La începutul slujbei, înaltul prelat le-a cerut celor prezenţi la slujbă să păstreze distanţa unii de alţii, iar majoritatea enoriaşilor aveau măşti pe faţă.  
După ce se cântă Învierea Ta Hristoase, aşa cum se cuvine la încheierea sărbătorii Învierii Domnului, vă vom da Lumină şi voi trece printre dumneavoastră. Vă rog să staţi la distanţa cuvenită, voi da slujitorilor şi toţi vor veni la dumneavostră, să ţineţi toate regulile sanitare, să petrecem această noapte luminoasă aşa cum aţi cerut dumneavoastră, la cererea dumneavostră fac această slujbă, nu puteam să vă refuz pentru că lacrimile şi zbuciumul pe care l-aţi trăit fiind despărţiţi de Biserică în noaptea Învierii. Vrem să fie în noaptea aceasta, când slujba este aşa cum scrie în carte, nu am inventat-o eu., vreau să simţiţi că aţi avut parte de Înviere şi de Lumina Învierii este Lumina primită în Sâmbăta Mare de la Ierusalim. Iată, la sfârşitul sărbătorii Învierii nu face altă slujbă decât cea care este prevăzută în carte, cum ne-a trimis şi Patriarhia la timpul cuvenit, cum se fac slujbele pe tot anul. Să ne ajute Dumnezeu să simţim fiorul Învierii lui Hristos pentru că Învierea ţine 40 de zile, chiar şi joi este Învierea Domnului”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.
Printre cei prezenţi s-a numărat şi Milionarul Viorel Cataramă. ”Am auzit destule discuţii că nu ar fi trebuit să se ţină astăzi această slujbă. Creştinătate are la bază Biblia. În Biblie este spus că Iisus s-a născut odată, a murit odată şi a înviat odată. Cu toate acestea, din anumite considerente în fiecare an se celebrează aceste evenimente de două ori. Prin urmare nu văd de ce ar fi o problemă ca în această seară să nu fim aici la Constanţa”, a declarat Cataramă pentru Mediafax.
Incidentele nu au lipsit. Un bărbat a început să huiduie, la Arhiepiscopie, acoperindu-l pe IPS Teodosie. La fața locului au sosit oamenii legii, care l-au identificat pe individ. Acesta va fi sancționat contravențional pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.   

Arhiepiscopul Tomisului a început să împartă lumină credincioşilor, iar enoriaşi cu lumânări în mână au cântat Hristos a Înviat.  
După miezul nopţii, preoţii au început să citească Evanghelia Învierii şi a debutat Slujba Utreniei Învierii. După Utrenia Învierii va începe slujba Sfintei Liturghii, iar la final, se vor împărtăşi credincioşii care au ţinut postul de trei zile, rânduit anterior, şi care s-au spovedit. Nu se oferă Paşte sfinţit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică, au precizat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. 
Arhiepiscopul a declarat jurnaliştilor că această slujbă urmează rânduiala de la Patriarhie:  “Este rânduiala de la Patriarhie, de pe tipiconul de la Patriarhie, nu adaug nimic, doar că e noaptea şi că am dat Lumină. Nu am modificat absolut nimic, aşa e slujba la orice biserică”. 
Întrebat dacă nu se pot infecta credincioşii la împărtăşanie, Arhiepiscopul Tomisului a spus: “Nu, se pot vindeca. Nu am putut să îi amân pe credincioşi. Eu ştiu că la orice Liturghie se împărtăşeşte. Liturghia nu e făcută să stăm departe. S-au pregătit cu post, s-au spovedit, aceia se împărtăşesc”. 
Când i s-a atras atenţia că oamenii nu respectă distanţarea socială, ÎPS Teodosie a afirmat: “Nu vor păţi nimic. Eu nu pot să fiu poliţist”.