IPS Teodosie despre slujba de Înviere: Să iasă din minte celor care spun că am făcut invenție, vă înnoim Lumina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, explică decizia de a oferi credincioșilor, în miercurea Odovaniei Paștilor, Lumina Învierii

IPS Teodosie despre slujba de Înviere: Să iasă din minte celor care spun că am făcut invenție, vă înnoim Lumina


Arhiepiscopia Tomisului a decis să ofere, în noaptea de 26 spre 27 mai, credincioșilor Lumină, ca în noaptea Învierii. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, explică decizia de a oferi credincioșilor, în miercurea Odovaniei Paștilor, Lumina Învierii.

Mulți își dau cu părerea, fără să știe de ce am spus că vom înnoi Praznicul Învierii Domnului miercuri. Așa este rânduiala Bisericii, nu este alta. Se repetă slujba de la Paști, cu ocolirea Sf. Mese, cu stihurile... deci nu este o invenție a mea, așa este rânduiala. Ați primit Lumina de la Ierusalim, unii de la preoți sau de la delegați, dar nu ați primit-o în biserică, ca în fiecare an. Atât vom face în plus... Lumina păstrată de la Paști o vom aduce în fața dumneavoastră. Nu este nicio greșeală, nu este nicio invenție... vă înnoim Lumina și vom face slujba ca la carte. Nu am născocit vreo altă slujbă. Sărbătoarea Paștilor are un început în noaptea Învierii și se sfârșește în miercurea dinaintea Înălțării. Slujba o facem nu dimineața, ci la miezul nopții, atât se schimbă. Să iasă din minte celor care spun că am făcut o invenție, nu am făcut nicio invenție. (...) Invit pe credincioși să vină cu mască, să stea la distanță, să respecte regulile sanitare”, a spus ÎPS Teodosie.
Reamintim că, Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va face o nouă slujbă de Paște iar credincioșii sunt chemați să primească Lumina Învierii.
Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului comunicată astăzi este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale si asumată integral, dar exclusiv, de ierarh și de acest for bisericesc local. Nutrim speranța că hotărârile comunicate de Arhiepiscopia Tomisului vor putea fi împlinite cu respectarea reglementărilor legale în vigoare. În același timp, reamintim că slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română și că, în ciuda contextului extrem de aspru creat de pandemie, lumina sfântă a ajuns la foarte mulți dintre credincioșii ortodocși. Dumnezeu să sporească această lumină în sufletele noastre ale tuturor!”, a transmis BOR printr-un comunicat de presă.