Klaus Iohannis a promulgat legea privind cumpărarea vechimii în muncă

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea prin care românii își pot cumpăra vechime în muncă.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind cumpărarea vechimii în muncă


Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea prin care românii își pot cumpăra vechime în muncă. Actul normativ în cauză a aprobat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

OUG 263 stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial.
În acest sens, e nevoie de încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de maximum șase ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.
„Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în lege.
Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.
„În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, se mai arată în legea promulgată azi de președintele Iohannis.
Actul normativ a fost adoptat la finele lunii mai de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.