Maia Sandu: Moldova este după Ucraina cea mai afectată țară după război. Vrem să cumpărăm gaze din România

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a aruncat regiunea în incertitudine, iar Moldova este, după Ucraina, ţara cea mai afectată de conflict.

Maia Sandu: Moldova este după Ucraina cea mai afectată țară după război. Vrem să cumpărăm gaze din România
Foto: presidency.ro


Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri, la Bucureşti, la Palatul Cotroceni, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a aruncat regiunea în incertitudine, iar Moldova este, după Ucraina, ţara cea mai afectată de conflict.

Ea a arătat că Moldova vrea să cumpere gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând, pentru a se asigura că oamenii nu vor îngheţa la iarnă şi pentru a ţine stabilitatea socială în ţară.
"Războiul a destabilizat piaţa energetică şi, cu ea, securitatea energetică a Moldovei. Inflaţia record, datorată în special creşterii bruşte a preţurilor la energie şi carburanţi, afectează capacitatea de cumpărare a cetăţenilor şi pune presiune mare pe producătorii noştri, mulţi dintre care au pierdut şi pieţele de desfacere din est. În acest an suntem loviţi şi de secetă, care pune în pericol munca agricultorilor. Combinaţia de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru ţara mea, o povară pe care nu o putem duce singuri", a mai spus preşedintele Republicii Moldova, amintind că România, alături de Germania şi Franţa, a co-fondat Platforma de Sprijin pentru Moldova.
Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova vrea să cumpere gaze din România cât mai curând posibil.
"Situaţia ne cere să acţionăm cu urgenţă maximă şi să căutăm soluţii alternative pentru a păstra stabilitatea ţării şi a trece cu bine de iarnă. Moldova are nevoie de soluţii pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România şi este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând", a mai transmis Sandu, adăugând că Republica Moldova este o ţară mică, vulnerabilizată de război şi cetăţenii plătesc deja un preţ dublu faţă de cel pe care îl plătesc consumatorii din România.
Maia Sandu a menţionat că şi Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, inclusiv de gaze naturale, şi caută soluţii de substituire pentru această iarnă a gazelor cu păcură, lemne sau cărbune.