Medicul Corina Mitroi-Maxim solicită autorităţilor locale și centrale să urgenteze punerea în funcţiune a SCBI Constanţa

Medicul Corina Mitroi-Maxim de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanța atenţionează că unitatea medicală se află în pericol să îşi piardă avizul dacă nu îşi reia activitatea în şase luni de la incendiu.

Medicul Corina Mitroi-Maxim solicită autorităţilor locale și centrale să urgenteze punerea în funcţiune a SCBI Constanţa


Medicul Corina Mitroi-Maxim, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, atenţionează că dacă unitatea medicală nu îşi reia, în 6 luni de la incendiul produs la începutul lunii octombrie, activitatea în structura cu 220 de paturi pentru care a fost avizată, spitalul riscă să piardă respectivul aviz al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

Medicul infecţionist solicită autorităţilor locale şi centrale să urgenteze punerea în funcţiune a SCBI Constanţa.
"În calitate de cetăţean al acestei urbe, în calitate de medic titular, infecţionist, angajat în SCBI din 2009, cu toate gradele profesionale atinse, solicit celor care sunt în măsură, autorităţi locale, dar şi centrale, să întreprindă, cu titlu de prioritate, toate măsurile care se impun pentru a se urgenta punerea în funcţiune a SCBI Constanţa, fie şi sub formă de modular, dar cu acelaşi număr de paturi, ca înainte de incendiu, pentru a avea o şansă reală împotriva COVID-19 (toţi constănţenii şi nu doar cei cu pile, pentru care sună telefoanele ca să se găsească câte un pat), dar şi împotriva celorlalte patologii specifice, bolile infecţioase fiind mereu emergente şi reemergente...", a scris Corina Mitroi-Maxim pe pagina sa de Facebook.

Ea a menţionat de ce există riscul ca SCBI să îşi piardă avizul ANMCS pentru cele 220 de paturi ale unităţii medicale.

"Subliniez că SCBI Constanţa se află la riscul ca în 6 luni de la incendiu să-şi piardă avizul ANMCS dacă nu-şi reia activitatea în structura pentru care şi-a primit acel aviz, respectiv 220 de paturi! Au trecut deja 2 luni... În contextul în care, pentru a respecta normele legislative aflate în vigoare, de 7 mp/pat, se va tăia un număr semnificativ de paturi, pentru obţinerea avizului de funcţionare din partea DSP... În contextul în care jumătate din clădire, tocmai ce aflarăm că nu va mai fi exploatată prea curând pe motiv că structura de rezistenţă este afectată grav...deşi în planul strategic publicat pe site-ul spitalului reiese că a fost consolidată clădirea în 2017-2018... În contextul în care modularul, care după informaţiile pe care le avem, nu va acoperi deficitul de paturi pierdute din clădirea principală, nu este la această oră, la 2 luni de la incendiu, nici măcar contractat de vreo firmă producătoare şi nici nu se cunoaşte numărul exact de paturi pe care îl va deservi...", a spus medicul.
Cadrele medicale de la SCBI Constanţa se tem că spitalul îşi va pierde identitatea.

"În contextul în care Spitalul Policlinic Municipal ce urmează a fi construit în curtea SCBI, pe aceeaşi adresă, Ferdinand 100, ca să primească avizul de la MS, are nevoie de nişte paturi, iar numărul de paturi de acuţi, aprobat de către MS este unul fix...conform legislaţiei în vigoare...În contextul în care, într-un interviu recent al domnului Primar Chiţac, aflăm că acesta nu cunoaşte diferenţa de finanţare dintre paturile de acuţi şi cele de cronici, amestecându-le cu uşurinţă...şi oricum atinge subiectul fierbinte al soartei spitalului, de abia după o oră şi 20 de minute de discuţii cu reportera, după ce a abordat problema echipelor de fotbal constănţene, că doar astea primează în pandemia care a luat viaţa a peste 2.000 de constănţeni... În tot acest context se cam justifică temerile noastre...ca infecţioasele să-şi piardă identitatea obţinută cu greu, de colectivul de medici înaintaşi...cei care au pus bazele Spitalului Clinic de Boli Infecţioase", a afirmat Corina Mitroi-Maxim.

Potrivit acesteia, Spitalul Policlinic Municipal trebuie construit, dar nu în detrimentul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.

"Orice constănţean îşi doreşte să se realizeze un spital nou, inclusiv noi, infecţioniştii, ne dorim pentru pacienţii noştri, consulturi interdisciplinare, iar acest spital Policlinic Municipal ar putea să asigure aceste consulturi, dar dacă acesta se va înfiinţa în detrimentul Infecţioaselor (la acest moment, legea nu îti permite să creşti numărul de paturi ca un elastic...e cam ca la birourile notariale...), într-o perioadă pandemică în care am demonstrat că performăm şi că este nevoie ca de oxigen, de un Spital de Boli Infecţioase, atunci această decizie nu ar fi deloc salutară şi ar trebui respinsă din faşă!", a precizat medicul.

Pe 1 octombrie, şapte pacienţi ai SCBI Constanţa au murit într-un puternic incendiu ce a izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a unităţii medicale. Toţi pacienţii au fost evacuaţi şi spitalizaţi în unităţi medicale din judeţul Constanţa, dintre aceştia alţi cinci decedând ulterior.

Pe 1 noiembrie, Prefectura Constanţa a informat că SCBI ar putea fi redeschis, cel puţin parţial, în luna decembrie, iar pe 4 noiembrie, Primăria Constanţa a anunţat că a fost semnat un contract de finanţare cu fonduri europene în valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro pentru reabilitarea unităţii medicale.