Ministrul Radu Ștefan Oprea: O sută de mii de turiști sunt prezenți, în acest weekend pe litoral

O sută de mii de turiști sunt prezenți, în acest week-end, pe litoral, sub capacitatea maximă de cazare disponibilă, a declarat, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Ștefan Oprea.

Ministrul Radu Ștefan Oprea: O sută de mii de turiști sunt prezenți, în acest weekend pe litoral


O sută de mii de turiști sunt prezenți, în acest week-end, pe litoralul românesc, sub capacitatea maximă de cazare disponibilă pe litoral, a declarat, la Constanța, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Ștefan Oprea. Acesta a precizat că ministerul pe care îl conduce nu are posibilitatea de a face o raportare exactă și că se bazează pe datele trimise de pe plan local de organizația patronală RESTO din Constanța.

"Nu avem aceste cifre foarte corecte la minister în a ști exact câți turiști se află astăzi pe litoral, în oricare dintre stațiunile din România. Mulțumesc operatorilor de turiști și patronatelor pentru că ei fac această raportare și prin intermediul RESTO, avem o cifră în care vorbim astăzi despre 100.000 de turiști pe litoralul românesc. Avem o capacitate mai mare și sigur că turistul întotdeauna alege. Cu toate acestea, trebuie găsite soluţii de extindere a sezonului turistic, pe lângă programul „Litoralul pentru toţi”, care se desfăşoară în fiecare an", a spus ministrul.
La finalul unui tur de forţă prin staţiuni, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului Ștefan Radu Oprea a făcut câteva declarații de presă la Aqua Magic, care aniversează vara aceasta 20 de ani de la înfiinţare. La eveniment a participat și Corina Martin, secretarul general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității și președinte de onoare al Asociației Patronale RESTO Constanţa.

Ministrul Ștefan Radu Oprea a declarat că în turism este nevoie întotdeauna de servicii de calitate. 
„Atunci când alegem un sejur pe litoralul românesc avem nevoie de spații de cazare, pe de o parte, dar, în același timp, avem nevoie și de servicii, și de distracție, și de relaxare, iar Aqua Magic face parte din acest concept al stațiunii Mamaia. Conceptul de Aqua Park s-a dezvoltat, deja, în foarte multe orașe din România, ceea ce înseamnă că acest concept, care a fost exportat la nivelul țării, este un program de relaxare pentru turiști. Am venit astăzi pe litoral, pentru Comandamentul estival, să văd exact care sunt problemele cu care se confruntă, să pot apoi vorbi cu reprezentanții patronatelor, cu proprietarii hotelurilor, ai operatorilor din turism, astfel încât să găsim soluții pentru problemele pe care încă le are litoralul românesc. Toate acestea, pentru că ne dorim să fim acea destinație în care turiștii români și străini să fie cât mai prezenți, mai ales cei străini să revină la noi, pentru că am constatat că sunt tot mai puțin prezenți. Și atunci, împreună cu operatorii trebuie să știm să facem acea parte de reclamă, de publicitate, destinației turistice litoralul românesc, să țintim zonele unde avem potențial. Cunosc litoralul românesc, am apucat să merg până la Năvodari şi sigur că îl privesc acum cu alți ochi, unii critici, față de perioadele când veneam ca turist”, a spus ministrul. Acesta a adăugat că, pe faleza din Năvodari, operatorii care au plaje în gestiune le utilizează ca zonă de depozitare, şi aici ne referim partea din spate, care strică aspectul zonei pe unde se plimbă turiștii. 
„La o anumită oră, faleza devine un punct important. Mergem pe faleză și vedem spatele organizării lor, loc în care turiștii circulă, se plimbă. Este o organizare ca-n în spatele curții, de foarte multe ori, locuri care nu sunt amenajate, în care depozităm lucrurile care sunt mai puțin importante. Cred că este destul de simplu să găsim împreună cu operatorii din turism o soluţie de rezolvare. Totodată, am constatat, din discuţiile cu ei, că au nevoie de sprijin din partea statului român, în sensul unei mai bune coordonări între diversele instituţii care gestionează diferite părţi din ceea ce înseamnă program turistic”, a adăugat ministrul. Șeful Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a precizat că începutul lunii iulie a adus în jur de 100.000 de turişti.

Ministrul Turismului a precizat că, operatorii din turism trebuie să ofere condiții cât mai bune pentru ca litoralul românesc să fie destinația de vacanță aleasă de către turiștii români și străini. 
"Întotdeauna în turism avem nevoie de servicii bune, de servicii de calitate. Atunci când alegem un sejur pe litoralul românesc avem nevoie de spații de cazare pe de o parte, dar în același timp avem nevoie și de servicii, și de distracție, și de relaxare, Aqua Magic face din acest concept al stațiunii Mamaia, ne-am obișnuit cu el de 20 de ani și deja a ajuns o emblemă. Conceptul de Aqua Park s-a dezvoltat în foarte multe orașe din România, ceea ce înseamnă că acest concept care a fost exportat la nivelul țării este un program de relaxare pentru turiști. Am venit astăzi pe litoral pentru că există Comandamentul pentru vară organizat de  cei de la ANPC, care sunt în coordonarea Ministerului Economiei îl au pe litoral de la deschiderea sezonului și până la final, să văd exact care sunt problemele cu care se confruntă, să pot apoi vorbi cu reprezentanții patronatelor, cu proprietarii hotelurilor, ai operatorilor din turism, astfel încât să găsim soluții pentru problemele pe care încă le are litoralul românesc, pentru că ne dorim să fim acea destinație în care turiștii români și străini să fie cât mai prezenți, mai ales cei străini să revină, pentru că am constatat că sunt tot mai puțin prezenți. Și atunci împreună cu operatorii trebuie să știm să facem acea parte de reclamă, de publicitate, destinației turistice litoralul românesc, să țintim zonele unde avem potențial. Cunosc litoralul românesc, am apucat să merg până la Năvodari, sigur că îl privesc cu alți ochi față de cum făceam înainte ca turist", a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea.

La întrebarea dacă toate staţiunile au un grad de ocupare ridicat, la acest moment, Corina Martin a declarat că unele sunt mai solicitate, mai vândute, decât altele. În cele din sudul litoralului, în schimb, cererea este mai mică, pentru că acolo staţiunile sunt orientate către familiile cu copii. 
„Evident, aşteptăm vacanţele, pentru a atrage numărul de turişti care va însemna 100% grad de ocupare pe litoral”, a precizat aceasta. Secretarul general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității a mai spus că în perioadele considerate vârf de sezon, lunile iulie-august, şi preţurile vor creşte, la fel cum se întâmplă în Antalya, la acest moment, la fel şi în Grecia, Spania etc. „Ca urmare, este normal ca, pe măsură ce cererea creşte, tarifele să crească şi ele, pentru că acea capacitate de cazare îşi ofertează locurile, dar cu un preţ care, evident, creşte”, a încheiat Corina Martin. 

Ministrul Ştefan Radu Oprea, a transmis că litoralul este pregătit să primească turişti şi că își dorește ca litoralul românesc să fie o opţiune pentru turiştii români şi străini trebuie ca împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi naţionale să stea la masa dialogului cu operatorii din turism şi cu specialiştii. Starea de provizorat, lipsa predictibilităţii duce la lipsa investiţiilor de calitate din partea antreprenorilor din turism, mai spune ministrul. 
„Am fost la comandamentul litoral al ANPC, unde comisarii sunt în dispozitiv de lucru pentru a supraveghea calitatea serviciilor pe care le primesc turiștii români și străini. Prevenția și îndrumarea sunt foarte importante pentru mine, îmi doresc ca mediul de afaceri să găsească parteneri corecți în reprezentanții statului român. Corect înseamnă să fii alături de antreprenor cu sfaturi și îndrumare, dar și alături de consumator prin aplicarea sancțiunilor necesare atunci când regulile și legislația sunt încălcate. Cred că printr-un dialog continuu și implicare cazurile în care vor fi aplicate sancțiuni vor fi din ce în ce mai rare. Însă este nevoie de colaborare și între diversele instituții ale statului român. Starea de provizorat, lipsa predictibilității duce la lipsa investițiilor de calitate din partea antreprenorilor din turism. Astăzi avem doar șase plaje care au primit eticheta de calitate Blue Flag. Puțin pentru cei 245 de km de litoral. Dacă ne dorim ca litoralul românesc să fie o opțiune pentru turiștii români și străini trebuie ca împreună cu reprezentanți ai autorităților locale, județene și naționale să stăm la aceiași masă a dialogului cu operatorii din turism, cu specialiștii pentru a avea un produs turistic vandabil și competitiv. Trebuie să creăm împreună povestea de succes care să atragă turiștii pe litoral, acest lucru înseamnă infrastructură turistică adecvată și raport calitate preț competitiv. Încă avem de lucru, dar obiectivul de a avea turiști mulțumiți trebuie să ne unească eforturile”, a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea.