O sculptură cu Putin gol stând pe WC și cu Lukașenko în brațe, scoasă la licitație pentru a cumpăra o dronă

O instalație numită Naked Killers care îl infățișează pe Vladimir Putin gol, cu un mic Lukasenko în poala, și cu un lanț de aur la gât, așezat pe o toaletă aurie a fost scoasă la licitație pentru a cumpăra o dronă.

O sculptură cu Putin gol stând pe WC și cu Lukașenko în brațe, scoasă la licitație pentru a cumpăra o dronă


O instalație numită „Naked Killers” care îl infățișează pe Vladimir Putin gol, cu un mic Lukasenko în poala, și cu un lanț de aur la gât, așezat pe o toaletă aurie a fost scoasă la licitație in Cehia pentru a cumpara o dronă Bivoj pentru Ucraina, scrie hotnews.ro.

Licitația va dura până pe 20 decembrie și va avea loc pe contul de Twitter al asociației Kaputin sub forma unei postări obișnuite, unde cei interesați își pot depune apoi ofertele în comentarii.
Pretul de pornire nu este deloc mic, va începe de la 10.000 de euro.
Autorul conceptului recunoaște că suma este mare, totuși este convins că vor exista părți interesate. Asociația Kaputin vrea să doneze încasările pentru achiziționarea de arme pentru armata ucraineană și ar dori să achiziționeze în mod special noua dronă de luptă Bivoj, fabricată în Cehia.

Cum a pornit ideea sculpturii cu Putin pe WC-ul de aur
În loc de sceptru, Putin ține o perie de toaletă în mâna dreaptă și o mică mașină de spălat însângerată în mâna stânga. Întreaga statuie stă pe un soclu masiv de marmură cu inscripția „Asasini goi”.

Asociația Kaputin, care se află în spatele creației sale și aduce statuia la diverse demonstrații împotriva regimului Putin, spune că statuia îl expune în toată goliciunea sa.
Manechinul Putin a apărut prima oară în aprilie 2021, când activiștii din grupul krutin l-au expus în fața ambasadei Rusiei din Praga, al cărei gard l-au „decorat” și cu perii de toaletă aurii. Pe atunci, nu aveau idee ce va aduce anul 2022.
„Ideea a apărut ca urmare a anchetei opozantului Alexei Navalnîi. A obținut informații foarte detaliate despre palatul secret de lux al lui Putin, unde, de exemplu, o perie de toaletă costa 15.000 de euro. Peria de toaletă a devenit apoi un simbol al rezistenței la regimul lui Putin, motiv pentru care am încorporat-o în manechinul nostru împreună cu toaleta de aur”, explică autorul conceptului, Otakar Van Gemund, cum a apărut inițial ideea.

Mașina de spălat însângerată din mâna stângă se referă la furturile comise de ocupanții ruși, care trimit adesea diverse aparate de uz casnic din teritoriile ocupate ale Ucrainei familiilor lor din Rusia. Micul Lukașenko, așezat în poala lui Putin, ține în mâini o crosă de hochei, care caricaturizează încercările celor doi lideri ai regimurilor lor de a influența publicul, apărând în jocuri de hochei în care adversarii îi lasă să câștige intenționat sau de frică.
Întreaga instalație este completată de un corp feminin învelit în plastic, care atrage atenția asupra crimelor comise de armata rusă împotriva populației ucrainene.
Arată ce nenorocit ridicol este Putin și că puterea sa este falsă. Este o aluzie la hainele noi ale împăratului, care ilustrează că nu trebuie să ne temem de Putin, că puterea lui este alimentată doar de frica noastră. Este mai vulnerabil decât pare”, a explicat Otakar Van Gemund.
Autoarea sculpturii este Barbora Zichová, care a studiat scenografia păpușilor la Facultatea de Teatru din cadrul Academiei de Arte Dramatice din Praga (DAMU). Sculptura este realizată folosind metoda laminării, în care hârtia este lipită una de cealaltă în straturi folosind lipici. Realizarea sculpturii a durat peste două luni.