Opțiunea pensionării, prelungită până la 70 de ani. Turcan: Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație

Bugetarii care încasează și pensie vor trebui să opteze în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat cu ce rămân.

Opțiunea pensionării, prelungită până la 70 de ani. Turcan: Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație


Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunţat că în şedinţa de Guvern au fost adoptate două proiecte de acte normative şi un memorandum. Unul dintre actele normative adoptate priveşte continuarea activităţii la persoanele care împlinesc vârsta de pensionare, în cazul în care doresc să lucreze în instituţiile de stat.

Raluca Turcan, a declarat în conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern că sunt 35.000 de persoane în România care cumulează pensia cu salariul. Turcan a precizat că proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul a fost aprobat în prima lectură, miercuri, urmând ca săptămâna viitoare să existe varianta finală ce va merge în Parlament. Aceasta a precizat și care sunt principiile pentru noua lege a salarizării.
Astfel, bugetarii care încasează și pensie vor trebui să opteze în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat cu ce rămân. 
Turcan a explicat că proiectul prevede posibilitatea continuării activității până la vârsta de 70 de ani pentru persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare.
„Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație”, a subliniat Turcan.
Prevederea este valabilă atât pentru sectorul public, cât și pentru sectorul privat și persoanele respective pot să revină asupra acestei opțiuni și să se întoarcă la pensie înainte să împlinească 70 ani.
„Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a precizat Raluca Turcan.
Ministrul muncii a precizat că în prezent în sistemul public sunt aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul.
Raluca Turcan a precizat că prevederile legii nu se referă la persoanele care sunt în pensie din sistemul de apărare și ordine publică.