Orban: Avem discuții legate de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare

Ludovic Orban a recunoscut miercuri că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și stagiul de cotizare, însă nu s-a luat o decizie.

Orban: Avem discuții legate de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare


Ludovic Orban a recunoscut miercuri că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și stagiul de cotizare, însă nu s-a luat o decizie. Precizările vin în contextul în care pe lista de angajamente trimise la Bruxelles pentru PNRR figurează aceste două aspecte.

„De discutat, evident că s-a discutat acest subiect și nu e un subiect nou pe piață, nu s-a luat o decizie. Noi oricum avem în programul de guvernare reforma sistemului de pensii. Obiectivele principale sunt asigurarea sustenabilității sistemului de pensii, asigurarea unui mecanism de creștere a pensiilor, pe baza unor realități economice”, a spus Ludovic Orban.
„Sigur că avem discuții legate și de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare, dar aici urmează să se ia decizii. Când vor fi luate decizii, ele vor fi prezentate public”, a spus Orban.
Întrebat dacă românii se pot aștepta la creșterea vârstei de pensionare până în 2024, Orban a spus: „Nu vă dau răspunsul la această întrebare până nu se ia o decizie legată de acest subiect”.
Chestionat dacă până în 2024 ne putem aștepta la majorarea vârstei de pensionare în România, Ludovic Orban a răspuns: „Nu vă dau răspuns la această întrebare până nu se ia o decizie pe acest subiect. Puneți întrebări la care nu am... Din punctul de vedere al Comisie Europene, nu există niște cereri legale de anumite măsuri ce trebuie luate. Atâtea aberații am auzit azi din partea Opoziției... Nu am răspuns că am considerat mult mai importantă ratificarea EURATOM. Comisia nu ne dă teme, nu ne solicită. Aici sunt chestiuni legate de faptul că România e sub o procedură de deficit excesiv ca urmarea de ficitului din 2019 și că există un plan de revenire graduală în cadrul deficitului acceptat la nivelul UE de 3% și Comisia e preocupată ca, odată cu utilizarea împrumuturilor care se adaugă la datoria publică, să nu fie afectat acest plan de revenire”, a mai explicat Ludovic Orban.