Cîţu: Finanţele publice din România au fost distruse de trei ani de zile de guvernarea de stânga

Florin Cîţu, a declarat că agenţia de rating felicită guvernul liberal, dar atrage atenţia că finanţele publice din România au fost distruse de guvernarea de stânga.

Cîţu: Finanţele publice din România au fost distruse de trei ani de zile de guvernarea de stânga


Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, faptul că Standard & Poor’s a păstrat ratingul României, iar agenţiile de rating au apreciat nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe, având convingerea că guvernul rezultat în urma alegerilor din 6 decembrie, va reduce dezechilibrele fiscale.

Acesta a mai spus că agenţia de rating felicită guvernul liberal, dar atrage atenţia asupra faptului că finanţele publice din România au fost distruse de trei ani de zile de guvernarea de stânga.
“Astăzi avem veşti foarte bune pentru România şi pentru români. Cea de-a treia agenţie de rating, Standard & Poor’s, a păstrat ratingul României, deci guvernarea actuală a reuşit într-un an dificil să păstreze ratingul, un rating care recomandă România pentru investiţii de la toate cele trei agenţii de rating. Agenţiile de rating au apreciat în comunicat nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe, dar - şi aici foarte important - convingerea că guvernul care va fi numit după alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale şi va continua să ofere un sprijin fiscal amplu care să încurajeze redresarea economică în 2021. Este evident pentru toată lumea că mesajele publice şi ale preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi ale noastre de continuitate şi de consolidare fiscală în perioada următoare, au cântărit foarte mult în decizia luată de Standard & Poor’s”, a declarat sâmbătă Florin Cîţu.
El a precizat că agenţia de rating atrage atenţia că finanţele României au fost distruse în ultimii trei ani. 
“În ceea ce priveşte alte elemente pe care le regăsim în comunicatul agenţiei de rating, agenţia de rating Standard & Poor’s felicită guvernul liberal, dar atrage atenţia asupra faptului că finanţele publice din România au fost distruse de trei ani de zile de guvernarea de stânga, apreciază eforturile făcute de Guvernul liberal în 2020 într-o perioadă dificilă, de a menţine echilibrul, şi de a nu se lăsa pradă populismului. Am demonstrat şi am câştigat încrederea acestor oameni, agenţiilor de rating şi ale investitorilor. Agenţiile de rating îşi prezintă propriile estimări în ceea ce priveşte dinamica economiei în 2020, 2021, dar sunt în aceeaşi direcţie cu ale noastre şi Standard & Poor’s vede o revenire a economiei în 2021, o revenire puternică”, a afirmat ministrul Finanţelor.
El a mai declarat că în decizia agenţiei de rating a contat şi faptul că România urmează să primească 80 de miliarde de euro, fonduri europene. 
“Agenţia rating în raport foloseşte ca ancoră succesul preşedintelui Iohannis în negocierile cu Comisia Europeană, cele 80 de miliarde de euro care vor veni în perioada următoare au cântărit foarte mult în decizia luată de Standard & Poor’s de a păstra ratingul României. Am spus că am reuşit imposibilul şi vă spun că aşa este pentru că să păstrezi ratingul de ţară într-o situaţie prin care a trecut România, după ce a moştenit o ţară cu finanţe ciuruite, după un dezmăţ fiscal şi acea ţopăială fiscală făcută de Guvernul anterior cu 500 de modificări ale Codului Fiscal, să reuşim să reducem taxele, să avem venituri mai mari la buget, dar să păstrăm şi echilibrul bugetar în parametri pe care i-am negociat şi pe care i-am păstrat transparent către instituţiile internaţionale şi agenţiile de rating, este un succes”, a mai afirmat Florin Cîţu.


Agenția de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedã localã și valutã, precum si perspectiva negativã.
Decizia agenției de rating are la bazã nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și convingerea cã guvernul care va fi numit dupã alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale si va continua sã ofere un sprijin fiscal amplu care sã încurajeze redresarea economicã în 2021.
În opinia Standard & Poor’s, deciziile privind politica fiscalã din ultimii ani reprezintã motivul erodãrii sustenabilitãții finanțelor publice în România. Pe de altã parte, agenția a remarcat efortul actualului guvern de a rãspunde pandemiei COVID-19 prin adoptarea unui pachet de mãsuri fiscale și economice, a cãrei amploare a fost estimatã la 3% din PIB, destinat protejãrii companiilor și a locurilor de muncã.
Standard & Poors anticipeazã o revenire a economiei începând de anul viitor și o reluare a creșterii PIB cu 4% în anul 2021. De asemenea, agenția estimeazã cã economia României va reveni la nivelul din anul 2019 începând cu 2022.
"Anunțul Standard & Poor's este o dovadã în plus cã Guvernul actual a luat mãsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei declanșate de pandemia COVID-19, precum și pentru asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Prioritãțile Ministerul Finanțelor Publice, în perioada imediat urmãtoare, rãmân implementarea mãsurilor de sprijin pentru diminuarea efectelor negative ale actualei crize sanitare fãrã precedent precum și  adoptarea mãsurilor necesare pentru relansarea rapidã a economiei României", a declarat Vasile-Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.
Agenția considerã cã factorii principali care ar putea contribui la îmbunãtãțirea perspectivei sunt asigurarea de cãtre viitorul guvern a unei consolidãri fiscale reale, care sã conducã la stabilizarea finanțelor publice și a poziției externe a României.