Orban despre Bâstroe: România trebuie să îşi apere interesele perfect legitime

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, afirmă că, în cazul canalului Bâstroe, România trebuie să îşi apere interesele perfect legitime.

Orban despre Bâstroe: România trebuie să îşi apere interesele perfect legitime


Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, afirmă că, în cazul canalului Bâstroe, România trebuie să îşi apere interesele perfect legitime şi susţinute de convenţiile şi acordurile la care ţara noastră şi Ucraina sunt parte.

"Vreau să accentuez că România trebuie să îşi apere interesele perfect legitime şi susţinute de toate convenţiile şi acordurile la care şi România şi Ucraina sunt parte. Mă delimitez categoric de toţi politicienii care au încercat să stoarcă capital politic din inflamarea artificială a acestui subiect şi, mai ales, de toţi agenţii de influenţă care au folosit această temă pentru a alimenta propaganda anti-ucraineană, propagandă care serveşte intereselor Moscovei", a scris Orban, vineri, pe Facebook.
El arată că disputa dintre România şi Ucraina cu privire la Bâstroe a început în 2004, odată cu decizia autorităţilor ucrainene de a efectua lucrări de realizare a unui canal care să permită navelor maritime, cu pescaj mare, să aibă acces la porturile dunărene ucrainene amplasate pe braţul Chilia.
Potrivit lui Orban, Ucraina nu poate să facă intervenţii asupra şenalului navigabil al braţului Chilia decât cu acordul României.
"Nici pe canalul Bâstroe Ucraina nu poate să facă ce vrea", adaugă el, menţionând demersurile diplomatice după declanşarea lucrărilor la acest canal.
El spune că autorităţile române trebuie să verifice dacă s-au efectuat doar lucrări de întreţinere, după cum au informat autorităţile ucrainene.
Preşedintele Partidului Forţa Dreptei arată că scandalul actual privind canalul Bâstroe a pornit de la o declaraţie cel puţin ciudată a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, din 10 februarie. El atrage atenţia că Grindeanu ar fi trebuit să ştie de lucrările de dragare din august 2022 când Ucraina a notificat România că urmează să efectueze aceste operaţiuni.
"Dacă ar fi fost un ministru serios şi responsabil ar fi trebuit să se informeze încă din momentul notificării ce tip de lucrări de dragare vor să efectueze ucrainenii şi, în cazul în care ar fi avut cea mai mică suspiciune că ucrainenii vor să efectueze alte tipuri de lucrări decât lucrările de întreţinere, ar fi trebuit să efectueze demersuri oficiale pentru a le împiedica. Dar, se pare că nu a mişcat un deget. Şi s-a trezit să inflameze opinia publică cu o declaraţie care nu s-a bazat pe nicio informaţie serioasă, fără să fi întreprins anterior demersuri oficiale pentru a obţine informaţii certe", a mai scris Orban.