Orban: Din punct de vedere economic, lucrurile stau mai bine decât ne aşteptam

Premierul Orban a declarat luni că față de previziunile unor analiști privind căderea economică, lucrurile stau mai bine decât se aștepta guvernul

Orban: Din punct de vedere economic, lucrurile stau mai bine decât ne aşteptam


Premierul Ludovic Orban a declarat luni că față de previziunile unor analiști privind căderea economică, lucrurile stau mai bine decât se aștepta guvernul.

"Am acordat o atenție deosebită economiei. Pentru orice activitate economică pentru care riscul de răspândire nu era mare am permis desfășurarea ei. Nu s-a închis niciun șantier. Am permis toate activitățile economice necesare, a căror restricție ar fi putut afecta grav economia. Față de previziunile unor analiști privind căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Încasările la buget - scăderile sunt mai mici decât previziunile
Printre principalele măsuri economice: programul IMM Invest. Numărul companiilor care au aplicat pentru acest program a depășit 50.000. Sigur, nu toate vor beneficia, pentru că decizia finală este luată de bancă. Peste 570.000 de angajați în plată pentru șomaj tehnic, în prima lună. O altă măsură - suspendarea plății ratelor la bănci. Adresabilitatea a fost cea mai largă. Peste 200.000 de persoane fizice și juridice au cerut suspendarea ratelor, aproape 40.000 de persoane beneficiau de acestă măsură, potrivit datelor primite în 30 aprilie. Am reglementat măsura unor beneficii de asistență socială, stimulente educaționale. Măsuri economice la care ne gândim: La acest moment evaluăm resursele financiare pe care le putem accesa în perioada următoare - resurse din bugetul de stat, din fonduri UE, din credite care pot fi luate din sistemul bancar din România, de pe piața internațională", a arătat premierul în cadrul conferinței de presă.
Orban a declarat că Guvernul se află într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le poate accesa şi că ia în calcul inclusiv emiterea de obligaţiuni pentru cetăţenii români.
"Intenţionăm să lărgim instrumentul emiterii de obligaţiuni pentru cetăţenii români, care să poată fi cumpărate de cetăţenii români astfel încât să oferim un instrument suplimentar de economisire pentru cetăţeni şi să le oferim posibilitatea celor care au resurse să economisească banii pe care îi au prin astfel de instrumente, cum sunt titlurile de stat, obligaţiunile. Ne gândim ca anumite emisiuni să fie pentru niște obiective specifice, în care să implicăm cetăţeanul într-un program de genul "Români pentru români". Am pornit de la zero în privința producției de echipamente. Astăzi, există 23 de companii autorizate să producă măști, majoritatea măști chirurgicale. Avem mare nevoie, pentru că din 15 mai va fi obligatorie purtarea de măști.
60 de companii au fost autorizate să producă combinezoane și în jur de 100 de companii autorizate să producă biocide și care sunt foarte aproape să satisfacă cerea internă. Suntem pregătiți să oferim condiții pentru relocarea unor companii, pot fi un motor important.
După modelul IMM Invest vom adopta un act normativ pentru companiile mari. Sunt foarte multe companii mari care și-au suspendat activitatea, precum Dacia sau Ford, și au reluat acum producția. Vrem să le susținem. Încă resimțim efectele OUG 114, care a aruncat în aer prețul la gaz și la energie electrică pentru companii. Ne gândim la construcția unui fond de investiții - avem un model care a funcționat, cel făcut de polonezi, care a permis achiziția de acțiuni de către sectorul privat. Îl gândim ca instrument de dezvoltare pentru unele domenii cu potențial.
Vrem să creștem masiv investițiile publice pe toate tipurile de infrastructură: de transport, energetică, de sănătate, școlară, de comunicații, agricultură/irigații. Toate vor face obiectul unor planuri de investiții. Vom genera mai multe tipuri de măsuri active pentru susținerea angajaților: vom trece de la șomaj tehnic la o măsură activă- pentru orice persoană reangajată vom participa la susținerea plății salariului cu un procent între 35-41,5%
Vom sprijini companiile să angajeze oameni care azi nu au loc de muncă. Aceste măsuri vor varia, de exemplu vom mări alocarea pentru persoane de peste 50 de ani", a mai precizat Orban.