Primele trageri reale cu rachetele Patriot Spark 23 intrate în dotarea Forţelor Aeriene Române, la Capu Midia

Exerciţiul cu trupe şi trageri reale Patriot Spark 23 s-a desfăşurat miercuri, în cadrul Zilei Distinşilor Vizitatori, la poligonul Capu Midia, fiind lansate trei rachete pentru combaterea ameninţărilor aeriene.

Primele trageri reale cu rachetele Patriot Spark 23 intrate în dotarea Forţelor Aeriene Române, la Capu Midia


Exerciţiul cu trupe şi trageri reale Patriot Spark 23 s-a desfăşurat miercuri, în cadrul Zilei Distinşilor Vizitatori, la poligonul Capu Midia, fiind lansate trei rachete pentru combaterea ameninţărilor aeriene, simulate prin drone, cea de a treia lansare având loc însă cu o întârziere de circa o oră din cauza survenirii unei probleme tehnice.

La eveniment au fost prezente oficialităţi precum premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.
Obiectivul exerciţiului a fost de a combate ameninţările aeriene, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea de către sistemul de rachete sol-aer Patriot a ţintelor aeriene, simulate de tipuri diferite de drone, cu rachete de tip PAC-2 ATM.
Potrivit şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a fost vorba de "prima tragere reală executată de primul sistem care a intrat în dotarea Regimentului 74 Patriot, o capabilitate verificată şi certificată".

Referitor la incidentul petrecut la lansarea ultimei rachete, cea de a treia, comandantul Regimentului 74 Patriot, unitate de apărare antiaeriană aflată în subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene, colonelul Virgil Toşa, a declarat a fost o problemă tehnică minoră.
"Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o problemă tehnică, zic eu, minoră, practic, s-a pierdut legătura între cabina de control a angajărilor, elementul de control al întregii baterii şi unul din lansatoare. De altfel, eu văd acest incident ca pe o oportunitate, e un test care ne-a confirmat încă o dată că sistemul este foarte bun. Vă spun acest lucru pentru că atunci când v-am comunicat că se va lansa de la sud, dumneavoastră aţi observat că s-a lansat de la nord. Ce s-a întâmplat? Sistemul a detectat această întrerupere a legăturii între cele două elemente şi a luat decizia să comute automat lansarea pe celălalt lansator. (...) În acest moment, schimbăm racheta disponibilă pe un alt lansator şi continuăm treaba. Nu suntem perfecţi, încercăm să fim, dar aceste încercări ne vor face mai buni, cu siguranţă. Dacă totul ar fi fost perfect, probabil că nu ştiam de această capabilitate", a spus Toşa.

Deşi jurnaliştii fuseseră anunţaţi oficial că premierul Marcel Ciolacu va face declaraţii de presă la poligonul Capu Midia, fiind amplasat şi pupitrul de la care avea să discute cu ziariştii, acesta a plecat împreună cu ceilalţi demnitari, după terminarea exerciţiului.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunţat pe pagina sa de Facebook că a asistat, miercuri, la primele trageri reale cu sistemele de rachete Patriot intrate în înzestrarea Forţelor Aeriene Române.
"Operaţionalizarea acestor sisteme este cea mai importantă etapă a acestui program esenţial de înzestrare a Armatei României. Spaţiul aerian al ţării noastre este, de astăzi, mai sigur, atât datorită echipamentelor din înzestrarea Armatei, dar şi datorită garanţiilor de securitate oferite de apartenenţa la cea mai puternică alianţă politico-militară din lume şi de Parteneriatul Strategic cu aliaţii americani. Asigurarea securităţii României, a unui climat sigur în regiune, este una din condiţiile esenţiale pentru asigurarea prosperităţii şi dezvoltării durabile a ţării", a scris Ciucă.