ÎPS Teodosie, după tragedia bebelușului mort: Nu vom schimba ritualul botezului! Nu ne intimidăm

ÎPS Teodosie a declarat marți că regulile nu trebuie schimbate, după cazul tragic al bebelușului mort după botez. Procedurile apar în Sfintele Canoane.

ÎPS Teodosie, după tragedia bebelușului mort: Nu vom schimba ritualul botezului! Nu ne intimidăm


Arhiepiscopul Tomisului a declarat marți că regulile nu trebuie schimbate, după cazul tragic al bebelușului mort după botez. Procedurile apar în Sfintele Canoane, spune Teodosie, drept urmare acestea nu pot fi modificate oricum.

Patriarhia a anunțat, luni, că există posibilitatea ca preotul să nu îl scufunde complet pe bebeluș în cristelniță, ci doar să îi toarne apa pe creștet. 
Întrebat de jurnalişti ce crede despre initiativa de schimbare a ritualului pentru botez, ÎPS Teodosie nici nu a dorit să audă. Acesta respinge orice modificare adusă.
„Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic.” a spus Arhiepiscopul Tomisului.
Preotul care a oficiat botezul în urma căruia un bebeluş din Suceava şi-a pierdut viaţa este suspendat de la slujire pe parcursul anchetei, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor spunea luni că după ce se vor stabili circumstanţele în care a avut loc tragedia se vor decide şi măsurile necesare a fi impuse.
Cazul bebeluşului din Vaslui, care a murit în urma scufundării în cristelniță la botez, se soldează cu un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Dosarul exista, însă acum, în urma decesului copilului, a fost schimbată încadrarea faptei. Astfel că s-a schimbat încadrarea juridică inițială de vătămare corporală din culpă, în prezent fiind de ucidere din culpă, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, Ionuț Epureanu.