Rafila: Cifrele prezentate zilnic de Ministerul Sănătății nu reflectă realitatea din teren

Profesorul Alexandru Rafila a precizat că raportarea zilnică a evoluției pandemiei Covid-19 din România este una deformată.

Rafila: Cifrele prezentate zilnic de Ministerul Sănătății nu reflectă realitatea din teren


Profesorul Alexandru Rafila a precizat că raportarea zilnică a evoluției pandemiei Covid-19 din România este una deformată. El a susţinut afirmaţia cu trei argumente.

1. Mai mulți oameni infectaţi cu SARS-CoV-2 înseamnă mai mulți contacți şi în final mai mulți suspecți
”Când a fost atins acel platou zilnic de 10.000 de cazuri noi pe zi în mod normal ar fi trebuit să crească și numărul de teste. Dar s-a întâmplat exact opusul, numărul de teste a scăzut”, a spus profesorul Alexandru Rafila, subliniind că mai mulți oameni infectaţi cu SARS-Cov-2 înseamnă mai mulți contacți şi în final mai mulți suspecți. Cifrele prezentate zilnic de Ministerul Sănătății nu reflectă realitatea din teren", a spus profesor dr. Alexandru Rafila în cadrul unei emisiuni la Digi24.
2. Numărul de pacienți cu forme critice aflați în secțiile ATI se menţine de săptămâni în jur de 1250-1300
”Acest număr se menține de săptămâni în jur de 1.250 și se apropie de 1.300. Aceasta este de fapt capacitatea maximă a paturilor ATI dedicate tratării COVID”, a mai spus profesor dr. Alexandru Rafila.
3. Capitala deține aproape o treime din numărul de noi cazuri
”În ultimele zile, Bucureștiul deține aproape o treime din numărul de noi cazuri. Este o statistică ce nu respectă nicio logică”, a spus acesta. Microbiologistul explică această situație prin faptul că, pe fondul unei testări insuficiente la nivel național, Capitala depistează totuși mai multe persoane pozitive pentru că are mai multe laboratoare”, a mai spus medicul.
Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a publicat ultimul bilanţ al pandemiei de coronavirus în România. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 168 de decese, 6.460 de persoane infectate cu COVID, în timp ce la ATI sunt internate 1.299 de persoane.