Iohannis: Schimbările climatice nu cunosc graniţe naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie echitabilă pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene.

Iohannis: Schimbările climatice nu cunosc graniţe naţionale


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie echitabilă pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, astfel încât să fie suportabilă şi pentru economiile naţionale, dar şi pentru fiecare cetăţean în parte.

"O temă foarte importantă, care se află pe agenda discuţiilor din această întâlnire a Consiliului, este legată de schimbările climatice. Noi am avut o discuţie foarte lungă în decembrie, discuţie în care şi eu am fost foarte implicat şi am hotărât să fim ambiţioşi şi să avem o ţintă ambiţioasă. Se ştie că pentru 2050 ne dorim neutralitatea climatică, dar deja pentru 2030 vrem să avem o reducere semnificativă a poluării faţă de anul 1990. Este, între timp, clar că vorbim de o reducere de 55% până în 2030. O ţintă foarte ambiţioasă, dar care credem că este realizabilă", a afirmat Iohannis, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European.
El a subliniat că schimbările climatice nu cunosc graniţe naţionale. 
"Din păcate, şi la noi am avut secetă; agricultorii, mai ales, ştiu foarte bine ce greu a fost. Am avut valuri de căldură şi, în special, cei bolnavi ştiu câte greutăţi au avut. Am avut, şi chiar acum câteva zile, inundaţii care, evident, că au produs pagube însemnate. Iată că nici noi nu suntem feriţi şi, de aceea, vrem să fim parte a Europei care luptă pentru prevenirea schimbărilor climatice, însă, pe de altă parte, trebuie să avem grijă ca această luptă să fie una echitabilă", a adăugat şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis participă luni şi marţi la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles.