Rareş Bogdan: Orban a pierdut ca papagalul toate ministerele importante

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan l-a acuzat că a pierdut ca papagalul toate ministerele importante, la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR

Rareş Bogdan: Orban a pierdut ca papagalul toate ministerele importante


Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, spune că lista de ministere obţinute de PNL în urma negocierilor cu USR-PLUS şi UDMR a fost negociată doar de Ludovic Orban şi impusă partidului, fără niciun fel de consultări şi explicaţii, ceea ce a dus la aşa zisul puci din partid, din 18 decembrie, anul trecut.

Acesta l-a acuzat că "a pierdut ca papagalul toate ministerele importante", la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR pentru formarea coaliţiei de guvernare.
“Vă spun o chestiune dureroasă. Uneori mi se părea că atunci când eram la măsuţa mea de realizator cu o audienţă foarte mare şi o influenţă foarte mare în emisiune aveam mai multă putere decât ca prim-vicepreşedinte al partidului de guvernământ. Partidul nu a fost condus clasic, tradiţional, aşa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”, a mărturisit duminică prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, la Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News. 
“Ultima discuţie bărbătească cu Ludovic Orban am avut-o la Vila Lac 1, unde au fost câteva zile de negocieri. A fost acea vineri seara în care noi am negociat şi eu le-am explicat la ora 9 colegilor din USR-PLUS şi UDMR de ce PNL nu poate renunţa la Ministerul Dezvoltării. Le-am explicat şi ideea noastră cu Ministerul Fondurilor Europene, ministerul transporturilor şi le-am spus că aici e o chestiune pe care trebuie să înţelegeţi că noi avînd 17 preşedinţi de CJ, 1320 de primari avem nevoie de Ministerul Dezvoltării pentru că noi doi ani de zile am vorbit despre dezvoltare, acesta a fost predicatul, dezvoltăm România, incusiv sloganul de campanie. Dan Barna a înţeles, cei de la UDMR au fost rezonabili, şi au zis da. S-a întâmplat o chestiune. Noi am fost cinci liberali la negocierile pe ministere, şase USR-PLUS, patru UDMR. La un moment dat, Ludovic a cerut o pauză să se întâlnească doar cu preşedinţii. Adică cu Kelemen, Cioloş, cu Barna. Întâlnirea a durat 40 de minute şi după această întâlnire a venit schimbaţ la faţă  şi a zis <s-a încheiat, avem 9 ministere>. Am zis <Uau>, până atunci nu aveam decât 7 sau 8. Zic ai obţinut unul în plus, excepţional. Da, zice, avem 9 ministere, trebuie să închidem aşa. Păi, zic, e bine şi am reuşit să luăm şi fondurile europene, şi dezvoltarea… Ne-am retras doar noi şi am zis <care sunt ministerele? Au acceptat şi dezvoltarea?>, Păi zice, nu. <Păi, stai măi Ludovic nu am luat nici Devoltarea, nici Transporturile, nici Fondurile Europene? Predicatele noastre de campanie au fost legate de fondurile europene>(…) Păi zic, noi nu mai avem nici predicatul dezvoltării, avem şi primari în spate care ne vor lua gâtul, ţie, că tu eşti responsabil, că tu ai venit cu lista asta, nu avem nici Transporturile, unde am avut cel mai performant ministru al cabinetului, Bode, şi nu avem nici fonduri europene. Şi ce am luat mă? De acolo s-a rupt filmul, pentru că ne-am   certat violent”, a relatat prim-vicepreşedintele PNL. 
Rareş Bogdan i-a cerut demisia lui Ludovic Orban de la şefia PNL, într-un atac extrem de virulent, în direct la tv, jignindu-l în mai multe rânduri pe fostul premier. 
“Regret că a doua zi dimineaţa, după alegerile parlamentare, nu am ieşit cu Robert Sighiartău, cu Florin şi ceilalţi să cerem deimisia preşedintelui PNL pentru că a dus partidul la pierderea alegerilor. El nu avea de ce să demisioneze din poziţia de prim-ministru, trebuia să-şi dea demisia din poziţia de preşedinte de partid. E primul preşedinte de partid din ultimii 30 de ani, care a pierdut alegerile şi care a rămas în funcţie, ceea ce este anormal. Şi puteam să ne dăm noi ca exemplu demisia ca să-l obligăm şi pe el. Nu am făcut asta, tot aşa, ca să nu destabilizăm partidul înaintea negocierilor de formare a coaliţiei. Dar în momentul în care un premier şi un preşedinte de partid îţi obţine în locul în care candidează 21%, atât a luat PNL la Bucureşti, e o problemă şi ea trebuie rezolvată. Partidul ăsta trebuie să aibă viitor, nu numai trecut şi prezent”, a spus Rareş Bogdan.
Rareș Bogdan critică modul în care Ludovic Orban conduce partidul și ia deciziile, denunțând comportamentul discreționar al acestuia. 
„Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. La toți li se pare că fără ei universul nu mai funcționează, că sunt mesianici pentru România și pentru omenire și niciunul cu excepția lui Emil Boc, restul sau stricat la cap. Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate. Să ne înțelegem. El nu e un om rău. El e un premier care a fost bun într-o perioadă înfiorătoare pentru România. Eu îi contest modul în care a condus și modul în care a fost discreționar în decizii. El nu a consultat partidul când a vorbit despre un ministru. A venit cu o listă pe care a supus-o votului”, a mai afirmat prim-vicepreședintele liberal, în emisiunea moderată de Ion Cristoiu.
Rareş Bogdan crede ca şansa salvării PNL sunt reformiştii din partid, grup din care face şi el parte şi care  îl susţine pe Florin Câţu ca premier şi caută un candidat la şefia partidului împotriva lui Ludovic Orban. 
“Dacă nu conştientizăm că situaţia PNL e una care poate duce la distrugerea, la căderea acestui partid, la sub 15-10%, şi dacă nu înţelegem că trebuie să reconfigurăm pe baza oamenilor reformişti pe care îi avem, cu o imagine bună, susţinându-l pe Florin Cîţu… dvs ştiţi că au apărut chestiuni <Florin Cîţu nu va sta>, pornite din păcate chiar din PNL, nu va sta la putere decât 9 luni sau 6 luni. Asta este tragic. Noi trebuie să ne punem în spatele lui Florin Cîţu. Că-l iubesc unii sau nu-l iubesc, Florin Cîţu e liberal, reformist, Florin Cîţu trebuie sprijinit de tot PNL pentru că e unica noastră şansă să dovedim că vrem să facem ceva cu ţara asta, altfel populaţia ne va sancţiona. (…) Astăzi părerea mea e că partidul dacă nu-şi înţelege greşelile anului trecut se poate duce sub 20%, fără mari probleme”, a avertizat liderul PNL.