Rolls-Royce va construi mini-reactoare nucleare până în 2029

Marea Britanie va finanța noul proiect al celebrului producător de motoare Rolls-Royce care îşi propune să construiască primele mini-reactoare nucleare din țară.

Rolls-Royce va construi mini-reactoare nucleare până în 2029


Marea Britanie va finanța noul proiect al celebrului producător de motoare Rolls-Royce care îşi propune să construiască primele mini-reactoare nucleare din țară, ca parte a eforturilor la nivel național către o energie mai curată.

Guvernul britanic vede energia nucleară drept un element cheie al strategiei climatice, dar o mișcare criticată de ecologiști.
Rolls-Royce Holdings a strâns 455 de milioane de lire sterline (618 milioane de dolari) pentru a dezvolta reactoare nucleare mici în Marea Britanie. Astfel, în demersul său, Rolls-Royce a fost susținută de un consorțiu de investitori privați și de guvernul britanic pentru a dezvolta reactoare nucleare mici care să genereze energie mai curată.

Compania a spus că această mișcare va fi vitală pentru a ajuta Marea Britanie să își reducă dependența de combustibilii fosili. Guvernul Regatului Unit a contribuit cu 210 de milioane de lire sterline la proiect, în timp ce investitorii privați cu 195 de milioane de lire sterline, transmite BBC.

Energie mai curată
Se speră că noua companie ar putea crea până la 40.000 de locuri de muncă până în 2050. Cu toate acestea, criticii spun că accentul ar trebui să se pună pe energia regenerabilă, nu pe noul nuclear. În prezent, aproximativ 21% din producția de energie electrică din Regatul Unit provine din energie nucleară.

Reactoarele modulare mici sunt reactoare de fisiune nucleară, dar sunt mai mici decât cele convenționale. Investiția Rolls-Royce Group, BNF Resources, Exelon Generation și guvern se va îndrepta către dezvoltarea designului SMR Rolls-Royce și va trece prin procese de reglementare pentru a evalua dacă este potrivit pentru a fi implementat în Marea Britanie.

Compania aerospațială și de apărare se poate concentra acum pe obținerea aprobării pentru proiectarea reactorului și pe identificarea locurilor pentru fabricarea pieselor necesare pentru construirea centralei.

Centralele nucleare modulare, operaţionale până în 2029
Rolls Royce estimează că primul reactor SMR ar putea costa 2,2 miliarde lire sterline și fiecare dintre următoarele patru, câte 1,8 miliarde de lire sterline.

Reactoarele modulare mici și reactoarele modulare avansate sunt potențial mai ieftine și mai rapid de construit decât stațiile convenționale mari, care au fost utilizate de zeci de ani. Companiile conduse de Rolls-Royce Holdings lucrează la 16 reactoare mici până în 2050.

Producătorul vrea să creeze și gestioneze reactoarele până la finalul anului 2029. Mini stațiile nucleare pot fi produse în masă și livrate pe bucăți, așa că majoritatea costurilor pot fi previzibile.