România se împrumută cu 480 de milioane de euro pentru a construi două spitale regionale

Guvernul a aprobat un Memorandum ce privește acordul pentru contractarea a două împrumuturi de la BEI in valoare de 480 de milioane de euro pentru construirea spitalelor regionale de la Craiova şi Cluj.

România se împrumută cu 480 de milioane de euro pentru a construi două spitale regionale


Guvernul a aprobat un Memorandum ce privește acordul de principiu pentru contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Este vorba despre un total de 480 de milioane de euro, bani pentru construirea spitalelor regionale de la Craiova şi Cluj.

Memorandumul a fost înaintat Guvernului de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare (PNL), și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă (USR-PLUS).
„Conform studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) se ridică la cca. 1,64 miliarde euro. Valoarea proiectului de investiții prevăzut de Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net. Pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, proiectul prevede investiții cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.
Costurile operaționale aferente realizării acestor proiecte de investiții publice însumează o valoare netă de cca. 1,5 milioane de euro și nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin hotărâre de guvern și/sau acoperite de fondurile europene nerambursabile”, transmite Ministerul Finanțelor, într-un comunicat.
Până la finele acestui an ar trebui semnate împrumuturile pentru spitalele regionale din Cluj și Craiova. 
Ministerul Sănătății va fi cel care se va ocupa de implementarea și coordonarea proiectelor pe o perioadă de circa 7 ani. Data limită de tragere a sumelor e aprilie 2028. 
„Asigurarea finanțării pentru sănătate și construirea de spitale au caracter prioritar pentru România. În calitate de ministru al Finanțelor, susțin cu tărie toate proiectele de investiții din sectorul sanitar care urmăresc dezvoltarea sistemului medical și îmbunătățirea serviciilor de sănătate publică. Suntem pe deplin conștienți de nevoile pe care spitalele, personalul medical și pacienții le au, iar din această perspectivă, ne aflăm într-o etapă în care urmează să materializăm, împreună cu actualul Guvern, obiectivele pe care România și le propune de zeci de ani”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.