Senatul a adoptat proiectul privind rețelele 5G

Proiectul de lege al Guvernului privind rețelele 5G a fost adoptat luni cu amendamente de către Senat. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Senatul a adoptat proiectul privind rețelele 5G


Senatul a adoptat luni, cu 87 de voturi ”pentru” și 12 ”împotrivă”, lege privind rețelele 5G. Cum inițiativa a trecut deja de Camera Deputaților, ea ajunge direct pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Proiectul de lege a fost aprobat de Parlament în varianta propusă de Guvern, fără niciun alt amendament.

Legea 5G prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil printr-o decizie a prim-ministrului, pe baza unui aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Pentru a putea participa la construirea reţelelor de telecomunicaţii 5G, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: 
- să nu fie sub controlul unui guvern străin
- în lipsa unui sistem juridic independent
- să aibă o structură transparentă a acţionariatului
- să nu aibă un istoric de conduită corporativă neetică și să se supună unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.
Legea mai prevede amenzi între 1% și 5% din cifra de afaceri pentru utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor și programelor software în rețelele 5G puse la dispoziție de producători care nu au obținut autorizarea CSAT.