Iohannis: Voi susține crearea unui fond de redresare economic la nivelul UE

Iohannis a declarat că la reuniunea CE care se va desfăşura joi în sistem de videoconferinţă va susţine crearea unui fond de redresare economică

Iohannis: Voi susține crearea unui fond de redresare economic la nivelul UE


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că la reuniunea Consiliului European care se va desfăşura joi în sistem de videoconferinţă va susţine crearea unui fond de redresare economică, separat de celelalte forme de ajutor instituite în UE. 

"Astăzi voi participa la o nouă videoconferință cu membrii CE, dedicată acestui subiect major. Foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică este principalul subiect pe care îl vom aborda în cadrul reuniunii. Acest document definește un set de principii care vor sta la baza viitorului plan și cuprinde direcțiile de acțiune. Avem nevoie de o foaie de parcurs, iar România susţine această iniţiativă UE. Unul dintre cele mai importante obiective este asigurarea unei autonomii strategice a UE. Mă refer la sectoare vitale, precum sănătatea. Trebuie să consolidăm capacitatea Uniunii în acest domeniu. Acesta va fi un element esenţial în construirea autonomiei noastre strategice. Un alt obiectiv este asigurarea unui program masiv de investiţii. Este necesară o finanţare substanţială la nivel european a eforturilor de combatere a efectelor acestei crize. Voi susţine crearea unui fond de susţinere. Subliniez că prin măsurile luate la nivel european a fost deja mobilizată pentru România o sumă de peste 1,5 miliarde de euro. 750 milioane euro sunt fonduri pentru susţinerea IMM-urilor afectate de criză. (…) Aceste fonduri sunt disponibile acum deja şi vor fi folosite de către Guvernul Orban. Aşa cum virusul nu ţine cont de graniţe, la fel şi noi va trebui să avem maturitatea de a trece peste orice bariere artificiale care ne pot împiedica în a găsi soluţiile cele mai eficiente în aceste momente dificile”, a declarat Iohannis.