Serghei Șoigu: Rusia, îngrijorată că Ucraina s-ar putea pregăti să folosească o bombă murdară

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina ar putea escalada conflictul cu o bombă murdară, explozibili convenţionali amestecaţi cu materiale radioactive, fără a furniza probe.

Serghei Șoigu: Rusia, îngrijorată că Ucraina s-ar putea pregăti să folosească o bombă murdară


Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat duminică rachete şi drone asupra Nikolaev (Mikolaiv), sub control ucrainean, distrugând un imobil de apartamente în acest oraş cu şantiere de construcţii navale, situat în apropierea frontului, şi avertizând că războiul se îndreaptă spre o "escaladare necontrolabilă", relatează Reuters.

Nikolaev se află la circa 35 km nord-vest de Hersonul ocupat, regiune din sud care este scena unei ofensive majore a forţelor ucrainene pentru recucerirea teritoriul capturat de Rusia la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pe care naţionaliştii ruşi îl consideră responsabil de eşecurile Moscovei în război, a evocat "deteriorarea rapidă a situaţiei" în cursul unor convorbiri telefonice cu omologii săi francez şi turc, a indicat Ministerul rus al Apărării.
Şoigu a declarat că Ucraina ar putea escalada conflictul cu o "bombă murdară", explozibili convenţionali amestecaţi cu materiale radioactive, fără a furniza probe. Ucraina nu deţine arme nucleare, în timp ce Rusia a declarat că ar putea proteja teritoriul rus cu arsenalul său nuclear, notează Reuters.
În cursul unui atac rusesc convenţional duminică, o lovitură de rachetă a distrus ultimul etaj al unui imobil din Nikolaev, propulsând schije şi sfărâmături asupra unei pieţe şi în clădirile învecinate, unde geamurile s-au spart, iar zidurile s-au fisurat. Câteva maşini au fost strivite de dărâmături, dar fără a fi înregistrat vreun deces.
Totodată, Ucraina a doborât 14 drone 'kamikaze' ruseşti deasupra Nikolaev în cursul nopţii, a declarat guvernatorul regional Vitali Kim pe Telegram. Dronele sunt concepute pentru a exploda la impact şi au avariat infrastructura energetică a Ucrainei în această lună.
Kim a declarat că Rusia atacase cu rachete S-300, iar una dintre ele a afectat imobilul cu cinci etaje.
Trupele ruse s-au retras din unele sectoare ale frontului în ultimele săptămâni, iar autorităţile de ocupaţie evacuează civilii în adâncul teritoriului aflat sub control rusesc pe malul de est al Niprului, înaintea unei aşteptate bătălii pentru Herson, capitală regională situată pe malul de vest al fluviului. Herson este o poartă de intrare spre Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Autorităţile instalate de Rusia în Herson au declarat că un bărbat a fost ucis şi alţi trei răniţi după o explozie în oraş, a indicat o agenţie de presă oficială rusă. Servciciile de urgenţă au indicat că un dispozitiv exploziv improvizat explodase în apropierea unei maşini în oraş.
Reuters nu a putut să verifice nici atacul din Herson şi nici raportul lui Kim cu privire la rachetele şi dronele ruseşti.