Sporul pentru personalul care îngrijeşte pacienţi COVID-19, majorat până la 85 la sută

Guvernul a adoptat două acte normative în baza cărora sunt majorate sporurile de care beneficiază personalul medical care lucrează cu bolnavi cu patologia COVID-19.

Sporul pentru personalul care îngrijeşte pacienţi COVID-19, majorat până la 85 la sută


Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat sâmbătă că Guvernul a adoptat două acte normative în baza cărora sunt majorate sporurile de care beneficiază personalul medical care lucrează cu bolnavi cu patologia COVID-19. Astfel, sporurile de care beneficiază aceşti angajaţi din sistemul medical ajung până la 85%.

„A fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care majorează sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase care va fi acordat în procent între 75% până la 85% şi acest spor va putea fi acordat din bugetul Fondului Unic Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS). Practic, prin OU înaintată de Ministerul Sănătăţii, se creează cadrul pentru acordarea acestor sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase din bugetul CNASS, din bugetul FUNASS” a afirmat Dancă.
Acesta a precizat că Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care stabileşte efectiv cum se acordă acest spor pentru personalul medical implicat în activităţi cu pacienţii cu COVID-19.
Personalul medico-sanitar şi auxiliar din unităţile COVID-19, inclusiv cel implicat în transportul, echiparea sau tratamentul acestora, va beneficia de un spor de 75% până la 85% din salariul de bază iar pentru personalul de la ambulanţe acest spor este stabilit la 80% din salariul de bază.
„Acest spor este stabilit în sensul în care personalul poate beneficia de sporul cel mai mare la care are dreptul ca urmare a activităţilor prestate. Dacă există personal medical şi auxiliar implicat în diverse activităţi medicale pentru care beneficiază de un spor mai mare de 85%, cum este situaţia de la unităţile sanitare de TBC, aceştia vor primi sporul cel mai mare la care au dreptul. Guvernul, prin aceste acte normative, a majorat sporul de care beneficiază tot personalul medical implicat în tratamentul COVID-19 de la 55% cât era în prezent la 80% iar pentru cei care au dreptul la un spor mai mare, vor primi sporul cu valoarea cea mai mare” a adăugat Dancă.