Iohannis: Am avut tragedie după tragedie. E inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după ce i-a vizitat pe răniţii din exploziile de la Crevedia, internaţi la Floreasca, că intervenţiile foarte rapide ale corpului medical au salvat vieţi şi destine.

Iohannis: Am avut tragedie după tragedie. E inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe.


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, după ce i-a vizitat pe răniţii din exploziile de la Crevedia, internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă, că intervenţiile foarte rapide ale corpului medical "au salvat vieţi şi destine".

"Am vizitat pompierii răniți care sunt aici, în spital. Am întâlnit două categorii de persoane pe care le admir și stimez: pompierii, care au fost la intervenție, profesioniști hotărâți, dăruiți și care, din păcate, au fost răniți, și medicii, întregul corp medical, care s-a mobilizat incredibil, rapid. Au preluat pacienții, i-au tratat și aceste intervenții foarte rapide au salvat vieți destine. Și unii și alții au toată aprecierea și admirația mea. Pe pacienți i-am întrebat de intervenție, am avut un dialog cu el, le-am urat însănătoșire grabnică. Pe medici i-am felicitat pentru munca pe care o fac zi de zi. E momentul să ne gândim și la familiile victimelor, să le arătăm că suntem real alături de ei, că înțelegem suferința și fiecare în zona lui încearcă să vină cu un ajutor pentru ei. Aceste lucruri sunt cele care sunt urgente, care trebuie să se întâmple acum, dar deja trebuie să vedem și un pic mai departe. Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie: cea de la 2 Mai, de la Botoșani, de la Crevedia, de la Alba. Sigur, toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile, instituțiile trebuie să meargă mult mai mult în profunzime.
Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți e de ce s-a ajuns până aici. De ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit? Cu siguranță autoritățile, instituțiile trebuie să caute explicații și soluții pentru a preveni cât de mult se poate preveni. Trebuie să vedem: a fost neglijență, conivență sau pur și simplu ignoranță? Sau n-au fost bune procedurile sau nu s-au corelat instituțiile că cineva a încălcat legea? Toate acestea trebuie clarificate, explicate și sistemele îmbunătățite. Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. E un pic greu de acceptat în cazul Crevedia, de exemplu. Nu vreau acum să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare și unde sistemul nu funcționează (…) să fie clarificat", a declarat şeful statului, după ce a vizitat pacienţii internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.
Klaus Iohannis a mai declarat că nicio analiză politică nu trebuie evitată.
"Nu vreau să dau eu răspunsuri în locul autorităţilor competente. Ştiţi foarte bine că şi procurorii au deschis dosare şi la Interne se fac verificări. Aşteptăm aceste rezultate, dar ce am vrut să transmit tuturor este că: Nu accept să se spună asta e, au fost accidente. Trebuie îmbunătăţite sistemele şi da, bănuiesc unde vreţi să bateţi, nicio analiză politică nu trebuie evitată. E inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de accidente, de tragedii, nu poate să rămână fără urmări clare.
Să nu uităm de eroii pozitivi: pompierii și personalul medical care și-au făcut datoria cu vârf și îndesat, punându-și efectiv viața în pericol. Acum este foarte important ca cei care sunt răniţi să poată se revină cât mai repede la munca lor. Este însă momentul să ne gândim şi la familiile victimelor, să le arătăm că suntem real alături de ei, că înţelegem suferinţa şi fiecare în zona lui încearcă să vină cu un ajutor pentru ei. aceste lucruri sunt urgente, trebuie să se întâmple acum dar deja trebuie să vedem şi un pic mai departe", a mai spus Klaus Iohannis.