Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile. Ce măsuri se aplică din 15 iunie

Guvernul a decis ca de săptămâna viitoare, starea de alertă să se prelungească cu încă 30 de zile

Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile. Ce măsuri se aplică din 15 iunie


Guvernul a decis ca de săptămâna viitoare, starea de alertă să se prelungească cu încă 30 de zile. A fost o şedinţă scurtă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, de doar o jumătate de oră, în urma ei premierul a anunţat că vom mai fi în stare de alertă încă 30 de zile. 

De săptămâna viitoare ar urma să fie redeschise centrele comerciale, sălile de fitness şi piscinele exterioare, însă deocamdată, nu s-a decis în ce condiţii. 
Astfel că din 15 iunie se aplică o serie de măsuri de relaxare: 

  • vor fi deschise sălile de fitness, dar cu reguli stricte de distanţare;
  • vor fi redeschise mall-urile, dar fără zona de restaurante şi fără locurile de joacă;
  • vor putea fi organizate evenimente private, dar cu restricţii legate de numărul participantelor: cel mult 20 de oameni în interior şi 50 în exterior;
  • creşele şi grădiniţele private vor putea fi deschise, însă aici decizia aparţine patronilor;
  • pentru cei care aşteaptă să meargă la piscină - vor putea să facă asta doar dacă sunt piscine exterioare, cu respectarea distanţării sociale şi a unor măsuri speciale de igienă.

Pentru fiecare domeniu în parte în care sunt luate aceste măsuri, miniştrii vor veni cu norme şi reguli care vor fi respectate.
Încă se poartă discuţii privind zborurile şi restricţiile de călătorie. Deocamdată, la noi nu s-a luat o decizie, dar Comisia Europeană a recomandat chiar azi ridicarea tuturor restricţiilor de călători din interiorul Uniunii începând cu 15 iunie.