Stoltenberg: Fără arme, nu există apărare, nu există descurajare şi securitate
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat importanţa companiilor producătoare de arme pentru apărarea celor 31 de membri ai alianţei şi pentru lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat importanţa companiilor producătoare de arme pentru apărarea celor 31 de membri ai alianţei şi pentru lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse şi a îndemnat la accelerarea producţiei de arme şi muniţii, informează dpa.
"Unii investitori au ideea greşită că industria apărării este cumva lipsită de etică", a spus Stoltenberg miercuri, la Forumul NATO-Industry de la Stockholm.
"Însă nu este nimic lipsit de etică în producţia de arme pentru a apăra aliaţii NATO. Nu este nimic lipsit de etică în a ne apăra libertatea. Şi nu este nimic lipsit de etică în a-i ajuta pe soldaţii ucraineni să-şi apere ţara", a spus el.
"Fără industrie, nu există apărare, nu există descurajare şi nu există securitate", a adăugat Stoltenberg.
Forumul NATO-Industry reuneşte directori ai companiilor din industrie, şefi civili din NATO, comandanţi militari şi oficiali din ţări membre.
Forumul are loc în Suedia, care şi-a înaintat candidatura pentru aderare la NATO în mai 2022, după ce Rusia şi-a declanşat ofensiva împotriva Ucrainei.
Odată admisă, Suedia va deveni al 32-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.
Atunci când Rusia şi-a declanşat invazia împotriva Ucrainei, mulţi au crezut că ucrainenii vor fi învinşi în doar câteva zile, a subliniat Stoltenberg. Ucraina a sfidat aceste calcule şi a depăşit aşteptările din nou şi din nou, a subliniat secretarul general al NATO.
"Însă doar curajul nu poate opri dronele şi eroismul nu poate intercepta rachetele", a adăugat el. Pentru a se putea apăra, Ucraina are nevoie urgentă de arme de "mare calitate" şi în "mare cantitate", a subliniat Stoltenberg.
Jens Stoltenberg a salutat sprijinul "fără precedent" pe care ţările membre ale NATO îl acordă Ucrainei, de exemplu sub formă de tancuri, avioane de luptă F-16 şi muniţii.
Stoltenberg a subliniat că acest lucru reduce stocurile de arme ale ţărilor membre ale NATO. Din acest motiv, producţia de arme trebuie accelerată - atât pentru nevoile Ucrainei, cât şi pentru întărirea rezilienţei şi apărării ţărilor membre ale NATO.