Rusia va efectua manevre militare în Marea Neagră

Rusia a notificat Bulgaria cu privire la stabilirea unei zone de alertă temporară în Marea Neagră. Aceasta include o parte din zona economică exclusivă a țării vecine.

Rusia va efectua manevre militare în Marea Neagră


Rusia a notificat Bulgaria cu privire la stabilirea unei zone de alertă temporară în Marea Neagră. Aceasta include o parte din zona economică exclusivă a țării vecine, pentru că forțele ruse vor efectua mai multe exerciții în acea zonă, potrivit Agerpres.

„Nu există motive de îngrijorare şi exerciţiile se vor desfăşura departe de apele teritoriale ale ţării noastre. Deşi aceste acţiuni nu reprezintă o încălcare formală a normelor legale internaţionale, ele nu sunt considerate bune practici”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Sofia, pentru agenția EFE.
Oficialul bulgar a adăugat că aliații Bulgariei din cadrul NATO „îşi continuă activităţile regulate de monitorizare sporită a zonei de responsabilitate a NATO”.
Durata manevrelor militare din Marea Neagră nu a fost menționată, potrivit viceministrului bulgar al Apărării, generalul Atanas Zaprianov. Manevrele pe care Rusia le va efectua fac parte din încercările rusești de a bloca exporturile de cereale ucrainene, după retragerea Moscovei din înțelegerea garantării unui coridor navigabil pentru exporturi.
„Noua zonă de avertizare a Rusiei în Marea Neagră, în interiorul zonei economice exclusive a Bulgariei, creează noi riscuri de erori de calcul şi de escaladare, precum şi noi obstacole pentru activitatea de navigaţie”, transmite Alianța Nord-Atlantică.