Stoltenberg: Rusia va plăti un preț foarte mare pentru agresiune. NATO nu caută un război cu Rusia. Rusia trebuie să oprească războiul.

Jens Stoltenberg a declarat după o reuniune cu miniștrii de externe ai țărilor membre, că zilele care urmează vor fi probabil mult mai grele pentru Ucraina, cu și mai multe bombardamente rusești.

Stoltenberg: Rusia va plăti un preț foarte mare pentru agresiune. NATO nu caută un război cu Rusia. Rusia trebuie să oprească războiul.


În zilele care vor urma s-ar putea să fie și mai rău - mai multe decese, mai multă suferință, pentru că Rusia duce armament greu în Ucraina, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vineri, la finalul reuniunii miniștrilor de Externe din țările membre NATO.

"Acesta este războiul preşedintelui Putin, pe care el l-a ales, l-a planificat şi l-a declanşat împotriva unei ţări paşnice. Cerem preşedintelui Putin să oprească imediat acest război, să-şi retragă necondiţionat toate forţele şi să se angajeze acum într-o diplomaţie autentică.
În zilele care vor urma s-ar putea să fie și mai rău - mai multe pierderi de vieți omenești, mai multă suferință. Am avertizat de luni de zile că Putin vrea să invadeze Ucraina și am spus foarte clar că Rusia va plăti un preț foarte mare. Rusia plătește acum. Este războiul presedintelui Putin. Cer președintelui Putin să oprească imediat acest război, să retragă toate forțele din Ucraina, fără nicio condiție. Ambițiile Kremlinuli sunt să creeze o sferă de influcnță. Ne confruntăm cu amenințarea unui conflict pentru ani de zile. Miza este mare - dacă va câștiga democrația sau totalitarismul", a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă după întâlnirea cu miniştrii de externe ai statelor membre.
Stoltenberg a avertizat că Rusia aduce armament greu în Ucraina și că zilele care vor urma „probabil să fie mai rele”. Acesta a descris invazia Rusiei în Ucraina drept „cea mai gravă agresiune militară din Europa de decenii”.
„Cu orașe sub asediu, școli, spitale și clădiri rezidențiale bombardate. Acțiuni nesăbuite în jurul unei centrale nucleare și mulți civili uciși sau răniți. Zilele care vor urma vor fi probabil mai rele, cu mai mulți morți, mai multă suferință și mai multe distrugeri”, a spus Stoltenberg, care i-a cerut lui Putin „să oprească războiul, să retragă trupele din Ucraina fără nici o condiție”.
„Cerem Rusiei să se angajeze în negocieri diplomatice pentru a găsi soluții. Prima condiție e stabilirea de coridoare umanitare”, a mai declarat acesta.