Tăriceanu: Cîțu trebuie să vină în fața Parlamentului să spună ce face cu toți banii împrumutați pe piețele externe

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu vine cu critici dure la adresa ministrului de Finanțe. Acesta a vorbit despre împrumuturile făcute de Guvernul Orban de când a preluat puterea

Tăriceanu: Cîțu trebuie să vină în fața Parlamentului să spună ce face cu toți banii împrumutați pe piețele externe


Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu vine cu critici dure la adresa ministrului de Finanțe. Acesta a vorbit despre împrumuturile făcute de Guvernul Orban de când a preluat puterea. 

"Ministrul de Finanțe anunță cu mândrie că s-a împrumutat, din nou, cu 3,3 miliarde de dolari de pe piețele externe! Până acum Cîțu ne-a împrumutat cu peste 100 miliarde lei! Din păcate nu vedem acești bani nici în economie, unde companiile își închid porțile una după alta, nici în investiții, care băltesc, nici în lupta cu coronavirusul, unde nu reușesc să cumpere măștile pentru familiile vulnerabile!
Cred că dl. Cîțu trebuie să vină în fața Parlamentului să spună ce face cu toți acești bani! Să nu ne trezim că ajung toți prin conturile firmelor de casă ale PNL!", a scris Tăriceanu pe Facebook.

România a atras, recent, 3,3 miliarde de dolari americani de pe pieţele externe de capital, după doi ani de absenţă pe această piaţă, suma reprezentând cel mai mare volum atras în dolari, precizează Ministerul Finanţelor Publice.
Fondurile aferente acestei tranzacţii au fost încasate marţi, 14 iulie.
"Emisiunea de euroobligaţiuni lansată în data de 7 iulie 2020 de Ministerul Finanţelor Publice s-a bucurat de un interes deosebit din partea investitorilor, România revenind pe piaţa USD pentru prima oară din 2018. Tranzacţia a reconfirmat poziţia României de emitent suveran sofisticat pe pieţele externe de capital, printre punctele de interes ale emisiunii numărându-se: prima tranzacţie de euroobligaţiuni denominată în USD realizată de România în 2020, cu o tranşă dublă, 10 ani lung în sumă de 1,3 miliarde USD şi 30 ani lung în sumă de 2 miliarde USD, după cele două tranzacţii realizate în prima jumătate a anului care au fost denominate în EUR. Este prima tranzacţie în USD realizată de România după 2 ani de absenţă de pe această piaţă, fiind cel mai mare volum atras de pe pieţele externe de capital în dolari americani", se arată într-un comunicat al MFP.