UE a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a adoptat cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar acesta prevede și interzicerea importurilor de cărbune, lemn și alte produse chimice sau bunuri.

UE a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Foto: Reuters/Yves Herman


Uniunea Europeană a adoptat cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar acesta prevede și interzicerea importurilor de cărbune, lemn și alte produse chimice sau bunuri. Mai mult decât atât, mai multe nave și camioane rusești au primit o interdicție de intrare pe teritoriul UE, ducând astfel la un impact și mai puternic asupra comerțului.

UE a mai decis și blocarea tranzacțiilor cu patru bănci rusești, inclusiv VTB. Interdicția privind importurile de cărbune va intra în vigoare începând din a două săptămână a lunii august,iar noi contracte pentru astfel de achiziții nu vor mai putea fi semnate începând de vineri, informează Reuters.
Contractele în vigoare se vor încheia în cea de-a doua săptămâna a lunii august, Rusia putând să mai primească bani de la UE pentru importuri doar până atunci.
În ceea ce privește eventuale viitoare contracte pentru importurile din Rusia, contractele pentru cărbune nu vor mai putea fi semnate începând de vineri.
„Aceste noi sancţiuni au fost adoptate în urma atrocităţilor comise de forţele armate ruse la Bucea şi în alte locuri (din Ucraina) aflate sub ocupaţia rusă”, a declarat  Josep Borrell, într-un comunicat.
În afară de cărbune Uniunea Europeană a mai interzis și importurile din Rusia pentru și lemn, ciment, fertilizatori, fructe de mare şi alcool.
Totodată, UE a restricționat și exporturile pentru o serie de produse precum: combustibil de avioane, calculatoare cuantice, semiconductori avansați, electronice, software, echipamente fine şi echipamente de transport, toate acestea având o valoare de zece miliarde de euro pe an.