Virgil Popescu, despre problema căldurii în București: Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie să o trecem așa

Ministrul Virgil Popescu, Primarul Capitalei, Nicușor Dan, reprezentanții ELCEN și Termoenergetica au discutat la Guvern, despre problema căldurii în București.

Virgil Popescu, despre problema căldurii în București: Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie să o trecem așa


Ministrul Economiei, Virgil Popescu, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, reprezentanții ELCEN și Termoenergetica au discutat vineri, la Guvern, despre problema căldurii în București. Virgil Popescu, a declarat că toate problemele cu căldura și apa caldă în Capitală pornesc de la rețeaua primară, pe care sunt pierderi uriașe din cauza lipsei de investiții: „Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie să o trecem așa”.

La finalul întrevederii, Popescu a explicat de ce mulți oameni nu au apă caldă și căldură, cum s-a ajuns în această situație, le-a cerut scuze bucureștenilor și a prezentat măsurile rapide ce sunt implementate acum, pentru ca orașul să treacă cu bine peste această iarnă. 
"Acum patru ani, pierderile în rețeaua primară a Municipiului București erau de 800 de tone tonă. Azi, după patru ani de mandat al fostului primar (social-democrata Gabrial Firea, viitor senator PSD), pierderile sunt de 2.500 de tone pe oră.
Acolo a ajuns neinvestiția, nepăsarea. Acolo a ajuns rețeaua de termoficare a Bucureștiului. De aici trebuie să plecăm și să facem eforturi ca, în această iarnă, rețeaua de termoficare și întreg sistemul de termoficare al Bucureștiului să poată fi ținut în stare de funcționare și în echilibru.
A fost o avarie la Centrala Sud a ELCEN-ului în acest weekend, care s-a produs tocmai din cauza pierderilor foarte mari: o pompă a fost supraturată pentru a băga agent termic în rețea și de aici a urmat un scurtcircuit, s-a oprit stația. De acolo a plecat practic această lipsă de energie termică în această perioadă. A fost remediată, în două zile a fost pusă înapoi și e în curs de încărcare turbina de la CET Sud spre capacitatea maximă. Apa încălzită a ajuns la 75 de grade. 
Cred că până luni totul revine la normal la CET Sud și, în paralel, trebuie să găsim soluții așa încât să mărim capacitatea de producere a energiei termice în București, pentru a suplini aceste pierderi imense care sunt în rețeaua de termoficare. Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie s-o trecem așa.
ELCEN a luat deja decizia să caute și a găsit în piață capacități suplimentare modulare de închiriat, așa încât să le pună în zona sudului, să producă mai multă energie termică și să suplinească aceasta pierdere.
E un efort uriaș pe care îl face ELCEN și pe care îl facem pentru a asigura confortul termic al bucureștenilor. 
Le cere scuze bucureștenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Dumnezeu ne ajută, vremea este cald,  dar nu știm cât va mai dura. Ne pregătim cu aceste capacități modulare să le montăm în diverse zone din București, să suplinim cu energie termică nou creată aceste pierderi foarte mari din rețea”, a declarat Virgil Popescu.