A crescut numărul persoanelor izolate la domiciliu, în Constanța

La nivelul județului Constanța, bilanțul este de 873 de persoane carantinate, respectiv 4.906 de persoane aflate în izolare la domiciliu

A crescut numărul persoanelor izolate la domiciliu, în Constanța


Situația actualizată în data de astăzi, 01.04.2020 și măsurile luate împotriva răspândirii COVID-19 în județul Constanța sunt următoarele:

"La nivelul județului Constanța, bilanțul este de 873 de persoane carantinate, respectiv 4.906 de persoane aflate în izolare la domiciliu.
În ultimele 24 de ore au fost aplicate 360 de sancțiuni contravenționale în valoare de 158.050 lei.
La nivelul județului Constanța, instituțiile abilitate de control fac zi de zi acțiuni de verificare a respectării regimului de izolare la domiciliu/carantină.
De la intrarea în vigoare a Ordonanțelor Militare, au fost aplicate, de către polițiștii din cadrul I.P.J. Constanța, jandarmii din cadrul I.J.J. Constanța, respectiv G.M.J. „Tomis” Constanța și polițiștii locali, 2.123 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 1.265.772 lei. Dintre acestea, 360 au fost aplicate doar în ultimele 24 de ore, în valoare de 158.050 lei, din care 241, pentru nerespectarea măsurilor impuse prin Ordonanța Militară nr. 3.
În ultimele 24 de ore, 4.494 de persoane aflate în izolare la domiciliu au fost verificate de forțele de ordine. Pentru această acțiune, au fost angrenați 778 de polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, jandarmi din cadrul I.J.J. Constanța, respectiv G.M.J. „Tomis” Constanța și polițiști locali constănțeni.
De asemenea, pentru verificarea măsurilor impuse prin Ordonanțele Militare în vigoare, 1.317 forțe de ordine (I.P.J. Constanța, I.J.J. Constanța, G.M.J. „Tomis” Constanța, Poliția Locală Constanța, Garda de Coastă, M.Ap.N.) au fost agrenate în județul Constanța, în ultimele 24 de ore.
Reiterăm importanța respectării regimului de carantinare, iar prin Ordonanța Militară nr.5, se menționează clar că „persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităţilor competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, şi vor răspunde penal conform legii”.
De asemenea, măsuri vor fi luate și împotriva celor care nu respectă regimul de izolare la domiciliu, după cum se specifică în Ordonanța Militară nr.5: „Persoanele care nu respectă condiţiile izolării la locul declarat / la care au optat să efectueze izolarea şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, şi vor fi sancţionate contravenţional conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, dacă fapta nu constituie infracţiune”.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, polițiștii constănțeni au controlat 108 societăți comerciale și PFA.
Totodată, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei, pentru nerespectarea culoarelor de tranzit pentru transporturile de marfă stabilite în urma adoptării Ordonanței Militare nr. 2/2020".