Adina Vălean: Portul Constanţa are nevoie de o modernizare susţinută

Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a afirmat miercuri, la Constanţa, că Portul Constanța este extrem de important pentru infrastructura de transport europeană.

Adina Vălean: Portul Constanţa are nevoie de o modernizare susţinută


Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a declarat, la Constanţa, că Portul Constanţa a crescut foarte mult în importanţă, volumele de mărfuri care îl tranzitează sunt în creştere, menţionând că este evident că portul are nevoie de o modernizare. Adina Vălean a mai afirmat că portul este extrem de important pentru infrastructura de transport europeană.

“Mă bucur să fiu la Constanţa. Am venit în principal pentru a vizita portul, care este extrem de important pentru infrastructura de transport europeană, cu atât mai mult în contextul actual al efortului pe care România şi întreaga Uniunea Europeană, Directoratul de Transport îl fac pentru coridoarele solidarităţii, care asigură transportul de mărfuri din Ucraina şi Moldova către ţările europene şi pieţele internaţionale. Portul a crescut foarte în importanţă, volumele de mărfuri care au trecut pe aici sunt în creştere. Cu toate acestea, recunoscându-i importanţa, este evident pentru noi că portul are nevoie de o modernizare susţinută şi în acest context aş vrea să văd care sunt modalităţile prin care Comisia Europeană împreună cu autorităţile române pot ajuta la dezvoltarea şi modernizarea acestui port. Avem o viziune clară asupra proiectelor care trebuie în continuare desfăşurate şi realizate pentru a îmbunătăţi aceste coridoare de transport. Nu o facem pentru Ucraina sau Moldova anume, o facem şi pentru România, pentru că toate aceste infrastructuri care se vor dezvolta cu finanțări special dedicate rămân aici, contribuie la dezvoltarea reţelei de transport din România, că e vorba de port, că e vorba de Canalul Sulina, care va deveni, cu proiectele care sunt acum în derulare,, cu finanțări europene balizat peste noapte, de exemplu. Canalul Sulina a plecat de la două, trei vapoare care treceau pe zi şi acum a ajuns la 10 – 15, o să ajungă la 20. Asta arată că s-a investit foarte mult, operațiunile merg din ce în ce mai bine. În felul acesta vedem România în raport cu coridoarele solidarității. Mai vedem proiectul Fast Danube, pentru că Dunărea trebuie să devină navigabilă tot anul, face parte şi asta din coridoarele solidarităţii, pentru că sunt mărfuri care pot merge pe Dunăre către Budapesta, Viena şi apoi către porturile de la Marea Adriatică”, a explicat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.
Vălean a mai dat şi un exemplu pentru modernizarea Portului Constanţa, referindu-se la eficientizarea şi digitalizarea operaţiunilor
“Vedem Portul Constanţa în plină efervescenţă, dar trebuie să venim cu investiţii suplimentare pentru modernizarea portului. Ca să dăm un singur exemplu, cel legat de eficientizarea operaţiunilor, digitalizarea operaţiunilor, a documentelor, a căilor de acces”, a mai transmis Adina Vălean.