Aleksandr Lukaşenko i-a cerut lui Putin să nu-l ucidă pe Prigojin

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a mărturisit marţi că i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să nu-l asasineze pe şeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin.

Aleksandr Lukaşenko i-a cerut lui Putin să nu-l ucidă pe Prigojin


Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a mărturisit marţi că i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să nu-l asasineze pe şeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, în timpul rebeliunii pornite de acesta şi la care în final a renunţat în urma unei înţelegeri mediate de liderul de la Minsk, relatează AFP.

"I-am spus lui Putin: Putem să-l căsăpim, nu-i o problemă. Fie din prima încercare, fie la a doua. Dar i-am spus: nu o faceţi!", a afirmat Lukaşenko în faţa unor responsabili din ţara sa, potrivit unei înregistrări video publicate pe un canal de Telegram apropiat preşedinţiei belaruse, Pool Pervogo.
Conform acordului mediat de Lukaşenko ce a pus capăt sâmbătă unui marş al luptătorilor Wagner către Moscova, Prigojin se va refugia în Belarus în schimbul renunţării de către Rusia la inculparea sa pentru rebeliunea declanşată, în timp ce combatanţii grupării pot opta pentru integrarea lor în armata rusă, iar cei care nu doresc au şi posibilitatea de a pleca în Belarus alături de Prigojin.
Lukaşenko a confirmat marţi după-amiază că Progojin a sosit în Belarus şi s-a declarat dispus să ofere grupării Wagner o bază dezafectată a armatei belaruse, apreciind de asemenea că ţara sa ar putea beneficia de pe urma experienţei de luptă a combatanţilor Wagner şi nu are de ce să se teamă de aceştia. (Agerpres.ro)