ANRE: Factura la energie electrică pentru consumatorii casnici scade cu 2,6 la sută de la 1 iulie

Factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea, în medie, cu 2,6 la sută de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4 la sută, în urma ieftinirii energiei pe bursă şi a reducerii taxei de cogenerare.

ANRE: Factura la energie electrică pentru consumatorii casnici scade cu 2,6 la sută de la 1 iulie


Factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea, în medie, cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă şi a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), remis Agerpres.

Deşi preţul propriu-zis al energiei creşte cu 1,89% după ce a fost recunoscută în tarife taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, acest lucru este compensat de reducerea preţului pe bursă, astfel că tarifele vor scădea per total, explică reprezentanţii reglementatorului.
În plus, ANRE a decis scăderea taxei pe cogenerarea de înaltă eficienţă, plătită în factura la energie separat faţă de costul propriu-zis al electricităţii.
Luând în considerare toţi factorii menţionaţi mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%„, spun oficialii ANRE în comunicat.
Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2017.
Pentru consumatorii industriali, calendarul a prevăzut liberalizarea totală la 1 ianuarie 2014.