Ouăle de ciocolată Kinder Surprise, retrase de pe piață, după depistarea unor focare de salmonella

Aproximativ 57 de persoane din Marea Britanie, majoritatea copii mici, au fost infectate cu salmonella într-un focar asociat cu ouăle de ciocolată Kinder Surprise.

Ouăle de ciocolată Kinder Surprise, retrase de pe piață, după depistarea unor focare de salmonella


Grupul italian Ferrero a anunțat marți că a retras de la comercializare ouăle de ciocolată și alte produse Kinder în mai multe țări europene. Decizia a fost luată cu doar două săptămâni înainte de Paștele catolic și vine ca măsură de precauție, de teama unei posibile legături între această ciocolată belgiană și o serie de cazuri de salmonella, transmite rfi.fr.

Deși deocamdată salmonella nu a fost depistată în niciun ou de ciocolată Kinder cu surprize și nici în vreun alt produs, Ferrero a precizat pentru AFP că măsura este una de precauție.
Decizia vizează produsele care erau fabricate în localitatea belgiană Aarlon și care erau vândute mai apoi în Belgia, Marea Britanie, Franța, Germania și Suedia.

Autoritățile britanice lansau un semnal de alarmă încă de sâmbătă, când îi avertizau pe cetățenii arhipelagului cu privire la produsele Kinder și la „posibila legătură cu un focar de salmonella”. Londra preciza că Ferrero a dispus retragerea produselor respective de la vânzare.
Un oficial a declarat marți că numărul de cazuri de salmonella din Marea Britanie a ajuns la 63.

În Franța au fost confirmate 21 de cazuri, iar 15 dintre acestea se referă la persoane care consumaseră din loturile de produse Kinder care au fost retrase ulterior de la vânzare, susține serviciul francez de sănătate publică. Vârsta medie a persoanelor afectate este de 4 ani.

Salmonella este un tip de bacterie care poate provoca, printre altele, febră și crampe stomacale, fiind una dintre infecțiile cele mai frecvent transmise prin alimente.
„Niciunul dintre produsele noastre Kinder puse pe piață nu a fost testat pozitiv pentru salmonella și nu am primit vreo plângere din partea clienților”, a declarat compania printr-un comunicat postat luni pe site-ul de limbă franceză.
În Franța, retragerea de la vânzare vizează câteva sute de tone de produse, a precizat un purtător de cuvânt din cadrul companiei.
Măsura se referă la oul de ciocolată Kinder de 20 de grame, dar și la versiunea de 100 de grame. Kinder Schoko-Bons, Kinder Mini Eggs, Kinder Happy Momments, Kinder Mix și alte câteva produse au fost și ele retrase de la vânzare.