Gogoși cancerigene, retrase din marile magazine din România

În marile lanțuri de magazine se comercializează gogoși contaminate cu oxid de etilenă, o substanță cancerigenă interzisă în Uniunea Europeană.

Gogoși cancerigene, retrase din marile magazine din România


Tot mai multe produse sunt rechemate de producători datorită prezenței alertelor de oxid de etilenă. Alertele au început cu semințele de susan în septembrie 2020. La 9 octombrie 2020, a avut loc o întâlnire privind detectarea reziduurilor de etilenă din semințele de susan din India. Alte reuniuni au avut loc în noiembrie 2020 și februarie 2021. Atunci s-a stabilit retragerea produselor alimentare neconforme.

Mai multe state membre au raportat extinderea monitorizării la produse din alte origini decât India. Raportările au fost și la alte produse decât semințele de susan, precum și la produsele organice.
Mai multe state UE, printre care și România, au emis majoritatea rechemărilor sau a alertelor care implică substanța chimică. În acest timp, mai mult de jumătate din notificările privind siguranța alimentelor au indicat că țara de origine este „necunoscută”. Anul acesta, primele cinci categorii de alimente identificate în alertele de siguranță alimentară datorate oxidului de etilenă au fost:
- cereale și produs de panificație,
- nuci si seminte,
- deserturi congelate,
- lapte și produse lactate,
- preparate preparate și gustare.
După retragerea de pe piață a înghețatei și a chiftelelor contaminate cu substanțe cancerigene, ANSVSA a anunțat o nouă problemă la produsele alimentare. Este vorba despre un lot de gogoși cancerigene, venit din Franța, care a fost retras din magazine.
Gogoșile erau vândute în marile lanțuri de magazine și erau contaminate cu oxid de etilenă. ANSVSA a oferit noi precizări. Potrivit oficialilor, produsele nu trebuie consumate, ci trebuie returnate sau distruse.
În ultima săptămână au fost emise alerte alimentare privind prezența oxidului de etilenă pentru mai multe sortimente de înghețată și pentru un sortiment de chiftele. De asemenea, în ultimele luni au fost raportate cazuri similare la batoane de ciocolată, înghețată și parizer.
Oxidul de etilenă, substanță a cărei utilizare alimentară a fost interzisă în cadrul Uniunii Europene, are o acțiune fungicid-dezinfectantă asupra produselor înghețate.