Arafat: Restaurantele, deschise în nopțile de Crăciun și Revelion inclusiv pentru persoane testate

Șeful DSU Raed Arafat, a anunțat în conferință de presă principalele măsuri adoptate de CNSU și care vor fi prezentate guvernului spre aprobare.

Arafat: Restaurantele, deschise în nopțile de Crăciun și Revelion inclusiv pentru persoane testate


Șeful DSU Raed Arafat, a anunțat în conferință de presă principalele măsuri adoptate de CNSU și care vor fi prezentate guvernului spre aprobare. Petrecerile private de genul nunților, botezurilor rămân în continuare interzise. Petrecerile de Anul Nou ale restaurantele comportă certificat verde, dar petrecerile stradale vor fi accesibile tuturor.

„S-a încheiat votul la sesiunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, unde s-a votat Hotărârea 112 pentru prelungirea stării de alertă și măsurile necesar a fi aplicate pe perioada acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Clar că situația noastră acum este una mai bună decât acum două-trei săptămâni. Astfel, după mai multe discuții, s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă”, a declarat șeful DSU.

CNSU propune eliminarea carantinei de noapte pentru persoanele nevaccinate.
„În primul rând, se propune în cadrul acestei hotărâri eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor în cursul nopții. După cum cunoașteți, era limită ora 23, după care era circulația oprită pentru persoanele care nu sunt vaccinate și nu sunt trecute prin boală. Astfel, aceste interdicții se elimină”, a precizat secretarul de stat.

Programul orar al magazinelor și al restaurantelor va putea fi extins până la ora 22.
„Crește intervalul orar de la 21 la 22 pentru toți agenții economici, care includ magazine, restaurante și toată activitatea economică, care inițial sau înainte se închidea la ora 21, acum ajunge la ora 22”, a adăugat Raed Arafat.

Masca va rămâne obligatorie în spațiile deschise doar în zonele aglomerate.
„Se elimină obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise și rămâne limitată la spațiile deschise aglomerate, și anume vorbim aici de stații de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri ș.a.m.d., deci acestea vor fi locurile unde se va mai purta mască în spațiile deschise, rămânând bineînțeles portul măștii în spațiile închise mai departe obligatoriu, mai ales vorbim și de transportul în comun, unde rămâne portul măștii obligatoriu”, a explicat oficialul.