Arafat: Unele terase chiar dacă ele sunt în afara spațiului închis al unui restaurant au devenit și ele închise

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a făcut noi precizări legate de ce înseamnă mai exact un spațiu deschis în care, în cazul unor scenarii, se poate servi masa.

Arafat: Unele terase chiar dacă ele sunt în afara spațiului închis al unui restaurant au devenit și ele închise


Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a făcut noi precizări legate de ce înseamnă mai exact un spațiu deschis în care, în cazul unor scenarii, se poate servi masa.

"A mai fost introdusă o clarificare a ce înțelegem prin terasă. Ați observat poate în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă, unele terase chiar dacă ele sunt în afara spațiului închis al unui restaurant au devenit și ele închise. Deci s-au pus sticlă, diferite tipuri de pereți pentru a păstra căldura, dar ele devin spații închise. Astfel, un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare. Deci orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis și atunci se aplică regula spațiilor închise din restaurante, după incidențele care rămân valabile: capacitatea redusă dacă este între 1,5 la mie și 3 la mie sau peste 3 la mie. Atunci, aceste spații nu pot fi tratate ca terase în spații deschise”, a clarificat Arafat.
Pentru spaţiile exterioare în care se desfăşoară activităţi de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care au fost amenajate şi pot fi asimilate spaţiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile următoarele reguli şi măsuri:
- activitatea este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;
- activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
Măsurile de restricție se vor menține pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca la finalul acestei perioade, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea acestora.