AUR, dosar penal pentru afirmații care minimalizează Holocaustul

Parchetul General a deschis un dosar penal în care se fac cercetări in rem în legătură cu afirmațiile reprezentanților AUR care minimalizează Holocaustul.

AUR, dosar penal pentru afirmații care minimalizează Holocaustul


Parchetul General a deschis un dosar penal în care  se fac cercetări in rem în legătură cu afirmațiile reprezentanților AUR  care minimalizează Holocaustul.

Procurorii s-au sesizat din oficiu pe data de 6 ianuarie, după ce, trei  zile mai devreme, reprezentanții AUR au susținut într-un comunicat că în România calitatea învățământului ar fi subminată sistematic prin ridicarea la rangul de materii a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente, de exemplu: educație sexuală, istoria Holocaustului.
"La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat 'Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!', în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta - minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia", transmite Parchetul General într-un comunicat de presă.
Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pe 3 ianuarie, Alianţa pentru Unirea Românilor a transmis un comunicat de presă în care solicita ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, includerea Limbii Române, a Istoriei şi a Limbii Engleze în lista disciplinelor pentru care se vor organiza concursuri naţionale (olimpiade) în anul şcolar 2021 - 2022 şi în anii care vor urma.
De asemenea, AUR susţinea că, în ultimii ani, se constată o "acţiune sistematică de subminare" a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de materii a unor "teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională".
Ulterior, pe 4 ianuarie, ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, a condamnat vehement "atitudinea şi afirmaţiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o 'temă minoră' de abordat în sistemul educaţional din România".