Biden: Israelul e mai puternic ca oricând. Hamas nu reprezintă poporul palestinian.

Președintele american Joe Biden și-a manifestat susținerea pentru poporul israelian. Acesta a declarat că americanii vor ajuta poporul israelian cu tot ce este nevoie pentru a se putea apăra.

Biden: Israelul e mai puternic ca oricând. Hamas nu reprezintă poporul palestinian.
Foto: AP


Aflat în Tel Aviv, președintele american Joe Biden a susținut un discurs extrem de ferm în care și-a manifestat susținerea pentru poporul israelian. Acesta a declarat că americanii vor ajuta poporul israelian cu tot ce este nevoie pentru a se putea apăra. Totodată, el a avut un mesaj și pentru cei care vor să atace Israelul: „nu faceți asta!”.

„Acum 30 de ani, președintele Truman a fost primul care recunoscut independența statului Israel. Vom sta, așa cum am stat și atunci, de partea Israelului. Am fost alături de voi din primul moment al atacului și ne vom asigura că veți avea tot ce veți avea nevoie și vă vom proteja poporul. Vă punem la dispoziție tot efectivul militar necesar de ultimă generație. Vom continua să vă oferim toate proviziile necesare pentru a putea salva în continuare vieți israeliene. Am trimis deja cel mai mare portavion, care e pe drum. El va ajuta în misiunea de apăra poporul israelian. Trebuie să se știe că Israelul e mai puternic ca oricând. Mesajul pentru cei care vor să atace Israelul e același dintotdeauna: nu faceți asta!
Ce s-a întâmplat în ultima săptămână e descris ca un nou 11 septembrie (aluzie la atacurile teroriste din SUA, din 2001). Scara poate e diferită, dar sunt convins că teroarea a imprimat în sufletele israelienilor aceeași temere precum a fost în cazul americanilor: șoc, durere, furie, o furie care te mistuie. Înțeleg și sunt convins că americanii înțeleg”, a declarat Joe Biden, aflat în Israel.
Acesta a mai afirmat că e imposibil să vezi ce s-a întâmplat în Israel și să nu ceri urlând dreptatea: „Trebuie făcută dreptate!”.
„Sunt primul președinte american care vizitează Israelul în vreme de război. Am luat decizii pe timp de război, știu că deciziile nu sunt clare sau simple, că mereu e un cost, că trebuie să pui întrebări foarte dure”, a mai spus Biden.
Președintele SUA a ținut apoi să precizeze că nu trebuie pus semnul egal între Hamas, autorii atacurilor teroriste din Israel din 7 octombrie, și civilii palestinieni din Gaza.
„Majoritatea covârșitoare a palestinienilor nu sunt Hamas.
Hamas nu-i reprezintă pe palestinieni, ci se folosește de inocența, de nevinovăția lor, se folosește de oamenii din Gaza drept scuturi umane, își pune armele și infrastructura în zone rezidențiale.
Palestinienii suferă și ei teribil. Am fost foarte îndurerat după pierderile de vieți omenești de ieri din Gaza. Din informațiile pe care le-am primit azi, atacul a fost rezultatul devierii unei rachete trase de un grup terorist.
SUA contribuie fără echivoc la protejarea civililor din zonele de conflict și-mi pare teribil, teribil de rău pentru victimele acestei tragedii”, a mai spus președintele Statelor Unite.