Biden: Putin a încercat să ia Kievul. Kievul a rămas liber. Tirania nu trebuie să câștige.

Preşedintele american Joe Biden rosteşte un discurs extrem de aşteptat, marţi, la Varşovia, pentru a mobiliza sprijinul pentru Ucraina.

Biden: Putin a încercat să ia Kievul. Kievul a rămas liber. Tirania nu trebuie să câștige.


Preşedintele american Joe Biden a susținut marți seară, la Varşovia, în fața a mii de oameni, un discurs extrem de așteptat, în care a transmis un nou mesaj de sprijin pentru Kiev, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia Rusiei în Ucraina. După ce cu câteva ore înainte lumea întreagă l-a auzit pe liderul rus Vladimir Putin vorbind despre continuarea războiului şi instalarea unei noi Cortine de Fier, discursul şefului Casei Albe marchează contrastul, subliniind idealurile de libertate şi democraţie. 

Declarațiile președintelui american Joe Biden:
„Hello, Poland”, unul dintre aliații noștri grozavi. Vă mulțumesc că m-ați primit în Polonia. Putin a încercat să ia Kievul. Kievul rămâne puternic și, cel mai important, este liber. Când Rusia a invadat Ucraina a fost testată întreaga lume. Toate democrațiile au primit un test. Răspunsul Ucrainei a fost simplu și profund: toți aliații NATO au fost uniți. Un an mai târziu arătăm că am fost uniți.
Răspunsul atunci a fost: Ne vom ridica împotriva agresiunii. Un an mai tîrziu, cunoașteți răspunsul: vom sta alături de democrație și ieri am fost onorat să fiu la Kiev alături de Zelenski
În urmă cu un an, războiul a fost declanşat pentru căderea Kievului. Abia m-am întors de acolo. Kievul rămâne în picioare, liber. Când Rusia a invadat, întreaga lume s-a aflat în faţă un test. Toate democraţiile au fost supuse unui test. Răspundem sau alegem să ne uităm în cealaltă parte? Vom fi puternici sau slabi? Am răspuns. Am fost puternici, am fost uniţi, iar lumea nu se va uita în partea cealaltă.
Când Putin a cerut tancurilor sale să intre Ucraina, a crezut că noi vom da înapoi. S-a înşelat amarnic! Democraţia a fost mult prea puternică. A fost nevoit să se retragă. Răspunsul Ucrainei a fost simplu și profund: toți aliații NATO au fost uniți
Putin  a crezut ca liderii lumii democratice vor fi foarte slabi, dar nu a fost aşa! A văzut o ţară a cărei guvern este condusă de un om plin de curaj - preşedintele Zelenski.
Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamne președinte Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dvs. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu.
Putin nu se mai îndoieşte de cât de puternică este alianţa noastră, dar se îndoieşte de convingerile noastre, de sprijinul nostru pentru Ucraina. Nu ar trebui să existe îndoieli. Sprijinul nu va fi diluat. NATO nu va fi divizat.
Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. Oamenii liberi refuza să trăiască într-o lume a întunericului şi a lipsei de speranţă.
Dacă Rusia ar opri invazia Ucrainei, acest război s-ar încheia. Dacă Ucraina se opreşte şi nu se mai apară în fața Rusiei, acesta ar fi finalul Ucrainei. De aceea, ne asigurăm că Ucraina poate să se apere. În ultimul an, democraţi şi republicani din Congresul SUA au susţinut împreună libertatea. Aceştia sunt americanii şi asta face America.
Putin a încercat să înfometeze lumea. Ne aducem aminte de cei care au murit încercând să apere Donbasul. Am fost onorat să vizitez memorialul din Kiev, ieri. Stăm alături de milioanele de refugiaţi care au fost primiţi în Europa şi în SUA, dar mai ales aici în Polonia. Vom continua să anunţăm şi alte sancţiuni în cursul acestei săptămâni. Îi vom trage la răspundere pe cei responsabili de acest război. Urmează zile amare, victorii şi tragedii, dar Ucraina este pregătită.
Anul viitor, vom organiza un summit în SUA. Împreună vom celebra aniversarea celei mai importante alianţe din istoria lumii - NATO. Angajamentul SUA faţă de articolul 5 este foarte solid. Un atac la adresa unuia este un atac la adresa tuturor. Este un jurământ sfânt!"