Blinken denunţă un act iresponsabil al Beijingului după detectarea unui balon chinez deasupra SUA

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken l-a contactat telefonic vineri pe omologul său chinez Wang Yi pentru a-l informa cu privire la decizia sa de a-şi amâna vizita în China.

Blinken denunţă un act iresponsabil al Beijingului după detectarea unui balon chinez deasupra SUA


Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken l-a contactat telefonic vineri pe omologul său chinez Wang Yi pentru a-l informa cu privire la decizia sa de a-şi amâna vizita în China după detectarea unui presupus balon spion în spaţiul aerian al Statelor Unite, denunţând un "act iresponsabil", relatează AFP.

"Secretarul de stat a luat notă de regretele exprimate de China, dar a indicat că este un act iresponsabil şi o încălcare clară suveranităţii Statelor Unite care subminează obiectivul vizitei", potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.
În această convorbire, secretarul de stat american i-a explicat în continuare lui Wang Yi că, din cauza acestui incident, "nu ar fi potrivit să se deplaseze la Beijing în acest moment", dar a insistat asupra faptului că SUA doresc "sa menţină deschise liniile de comunicare" cu Beijingul şi că ar putea efectua vizita odată ce "condiţiile o vor permite", potrivit Agerpres.
Beijingul şi-a exprimat "regretele" pentru această intruziune "involuntară", făcând referire la "o aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice", potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Un balon spion chinez care pluteşte deasupra Statelor Unite şi-au schimbat cursul spre est, deasupra părţii centrale a ţării, a anunţat vineri Pentagonul, adăugând că balonul va mai pluti probabil deasupra Statelor Unite pentru câteva zile şi nu reprezintă niciun risc pentru persoanele de la sol, notează Reuters.