Cine va fi prima persoană care se va vaccina anti-COVID în România?

Primele 10.000 de doze vor ajunge în țară în doar câteva zile, iar pe 27 decembrie vom afla cine va fi primul român care va fi vaccinat împotriva virusului care a oprit lumea în loc.

Cine va fi prima persoană care se va vaccina anti-COVID în România?


România este la o săptămână distanță de vaccinul anti-COVID. Primele 10.000 de doze vor ajunge în țară în doar câteva zile, iar pe 27 decembrie vom afla cine va fi primul român care va fi vaccinat împotriva virusului care a oprit lumea în loc.

În Statele Unite, prima persoană care s-a vaccinat a fost un cadru medical. În Marea Britanie, a fost o persoană vârstnică, iar în Israel a fost chiar premierul Benjamin Netanyahu. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a fost întrebat, într-un interviu la Digi24, cine va fi primul român care se va vaccina.
„Noi, ca strategie, am prevăzut în prima etapă personalul medical și personalul din domeniul asistenței sociale. Drept urmare, prima persoană va fi un cadru medical din cele 10 unități medicale. Este posibil să fie 10 prime persoane din diferite categorii de personal medical: un medic, o asistentă”, a declarat Valeriu Gheorghiță în emisiunea În fața ta.
„Avem un scenariu pe care îl pregătim foarte minuțios, pentru că este un moment care se dorește a fi foarte bine pregătit, nu doar la nivel național, ci la nivel european. Se dorește realizarea unor materiale video cu momentul în care ajunge vaccinul în fiecare țară, se dorește crearea de materiale video pentru prima persoană vaccinată, ulterior se va crea un material comun la nivelul Uniunii Europene, care, foarte probabil, va fi disponibil pentru toată lumea”, a mai explicat medicul, adăugând că este o chestiune de zile până când și autoritățile europene vor aproba vaccinul anti-COVID.
„Nu este oficializat, având în vedere că nu are această autorizare, dar se estimează că pe data de 21 decembrie, comisia de specialiști de la nivelul Agenției Europene a Medicamentului va face recomandarea pentru Agenție de emitere a acestei autorizări condiționate. În data de 23 decembrie se va emite autorizarea condiționată de punere pe piață și pe 26 decembrie, simultan în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, vor fi distribuite primele doze de vaccin. Este o tranșă simbolică, sunt aproape 10.000 de doze care vor fi trimise și imediat după se pune în funcțiune calendarul de livrare săptămânal, cu un număr de peste 100.000 de doze”, a concluzionat Valeriu Gheorghiță.