Ciolacu: Ori votăm un guvern minoritar cu premier Rafila, ori facem un guvern de uniune naţională

Marcel Ciolacu a afirmat că parlamentarii social-democraţi vor vota în Parlament fie un guvern minoritar PSD, cu premier Alexandru Rafila, fie un guvern de uniune naţională.

Ciolacu: Ori votăm un guvern minoritar cu premier Rafila, ori facem un guvern de uniune naţională


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, duminică seara, că parlamentarii social-democraţi vor vota în Parlament fie un guvern minoritar PSD, cu premier Alexandru Rafila, fie un guvern de uniune naţională.

"Ne vom duce cu propunerea de premier domnul doctor Alexandru Rafila şi sperăm să intrăm în spiritul Constituţiei, iar preşedintele să îi dea mandat domnului Rafila să îşi creioneze majoritatea parlamentară. (...) Noi ne aflăm într-o criză sanitară şi într-o evidentă criză economică şi această obsesie de a face alegeri, fără să se ţină cont de priorităţile românilor, ne-a dus şi într-o criză politică. Depinde de preşedinte cât de mult vrea să adâncească această criză politică (...) Nu vom vota în Parlament decât premier Alexandru Rafila. Ori ne lasă şi votăm un guvern minoritar, cu premier Alexandru Rafila, ori facem un guvern de uniune naţională, cum cred că ar trebui şi cam asta a fost voinţa românilor, să împartă puterea", a afirmat Ciolacu, la postul Antena 3.
El a subliniat că "este exclusă o înţelegere cu PNL din partea PSD, pe toate palierele".
"Nu avem în acest moment nicio disponibilitate de a negocia cu PNL care a dus ţara într-un an de zile în situaţia în care este. Exclus să avem astfel de negocieri. Ceea ce se întâmplă în aceste zile, la Vila Lac 1, vilă a protocolului de stat, este total neconstituţional. Nu ştiu dacă ai voie să o foloseşti pentru aşa ceva (n.r. negocierile PNL - USR PLUS - UDMR pentru formarea unei coaliţii de guvernare). (...) Vila Lac 1 este la dispoziţia premierului, preşedintelui Camerei, preşedintelui Senatului sau a preşedintelui ţării. Nu am înţeles ce caută acolo. Poate o să explice cineva la un moment dat. (...) De fapt, la Vila Lac 1 sunt doi lideri politici, doi looseri, amândoi au pierdut alegerile, care vor să obţină şefia de la Camera Deputaţilor ca să se salveze în interiorul partidului", a spus Ciolacu.
Liderul PSD a punctat că "orice forţare de Regulament (n.r. al Camerei Deputaţilor şi Senatului)" va fi atacată în justiţie.
"Am să folosesc toate pârghiile constituţionale şi legale de a stopa formarea acestui Parlament dacă nu se aşază democratic, în spiritul Constituţiei şi cu respectarea Regulamentului şi a legilor şi nu vor face lucrurile aşa cum este scris şi cum este cutumiar", a adăugat Ciolacu.
Preşedintele PSD a explicat că jurământul de parlamentar poate fi depus doar cu prezenţă fizică.
"Nu poţi să depui jurământul online să fii parlamentar. Nu există în Regulamentul Parlamentului. N-a modificat nimeni (...) La fel, audierile miniştrilor se fac fizic (...) După data de 20 decembrie acest Parlament nu mai poate funcţiona... (...) Dacă se constituie Parlamentul (n.r. nou) şi se respectă cutumele şi Regulamentul şi lucrurile intră într-un făgaş democratic, este posibil să avem Guvern până în Crăciun. Tehnic este posibil, dar ţine de foarte, foarte multe lucruri", a mai spus Ciolacu.
Întrebat dacă Florin Cîţu are şanse să fie premier, Ciolacu a răspuns: "Eu nu cred, chiar dacă se înţeleg. Eu nu văd parlamentarii şi de la UDMR şi de la mare parte din PNL şi din USR cum pot să îl voteze pe domnul Cîţu să fie primul ministru al României".