Controale la Târgul de Crăciun din Constanța: mâncare expirată, depozitată pe trotuar, se gătea în praf.

Patru comercianți de la Târgul de Crăciun din Constanţa au fost închişi temporar de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) după ce au fost găsite mai multe nereguli.

Controale la Târgul de Crăciun din Constanța: mâncare expirată, depozitată pe trotuar, se gătea în praf.


Patru comercianți de la Târgul de Crăciun din Constanţa au fost închişi temporar de Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care condimente expirate, se gătea în praf, nu era menţionată data de preparare. Au fost date amenzi în valoare de peste 20.000 de lei, informează News.ro.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța a verificat tarabele care vând produse alimentare, dar și celelalte atracții din cadrul Târgului de Crăciun Constanța de la Teatrul Oleg Danovski și au terminat ziua cu amenzi și închiderea temporară a unor tarabe.

Comisarii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totala de 21.000 lei și au dispus măsura de oprire temporară a prestării de servicii pentru 4 operatori economici.
Echipele de control au constatat următoarele deficiențe: lipsa flux tehnologic, apă pentru igienizarea vaselor și a alimentelor este depozitată în butoaie de plastic, paviment deteriorat, ustensile neprofesionale, se gătește în praf, fără a exista o protecție, lipsă cloramină, nu se menționează data de preparate, lipsă cântar sau dacă exista acesta nu putea să fie omologat, coșuri colectare deșeuri fără capac, lipsă elemente de identificare și caracterizare, condimente expirate, carne porc cu modificări organoleptice (aspect, miros). La agrement, s-a lăsat invitație pentru a prezența toate documentele.

La fața locului s-a constatat că nu există afișat regulamentul și nici atenționările sau avertizările. La mașinuțele electrice în dreptul jetonului există o placă din fier cu butoni din metal, fără să existe protecție, iar la celelalte spații de joacă s-a constatat că majoritatea nu aveau centură sau era ruptă. S-a dispus oprirea temporară până la remediere pentru cele cu abateri.

În rarele momente când ajung în orașul Constanța, într-unul din acestea am avut ocazia să văd ceea ce se dorea Târgul de Crăciun, acesta având un aspect mai mult de bâlci, motiv pentru care am rugat colegii de la Comisariatul Județean să facă o vizită acolo, să ne lămurim ce este în spatele ușilor închise. În spatele ușilor închise, pentru spațiile de alimentație publică nu există apă, cu toate că aceasta este obligatorie când servești produse alimentare, condițiile în care sunt depozitate alimentele aproape direct pe trotuar, de asemenea, sunt neconforme. Jucăriile și jocurile, tiribombele lasă nu doar ca aspect, ci și ca funcționalitate. De asemenea, din păcate, jocurile alese nu sunt cele care să poată oferi și siguranță celor mici. Alimentația publică nu poate fi făcută într-o variantă pe încercatelea, în sensul că cei care ajung acolo își încearcă efectiv norocul, alimentele gestionate sunt unele cu grad ridicat de periculozitate, pentru că porcul, carnea de porc ținută în condiții improprii poate reprezenta un real pericol”, a transmis Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.